Κορωνοϊός

Σύνδρομο long covid: Ποιους επηρεάζει και ποια είναι τα συμπτώματα

Μέχρι σήμερα δεν έχουν απομονωθεί οι μηχανισμοί που κρύβονται πίσω από την εμφάνιση του συνδρόμου

long-covid
Αρθρογράφος: ΤΡΥΠΟΣΚΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
Από ΤΡΥΠΟΣΚΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Το σύνδρομο Long Covid ή Post Covid-19 είναι ένας όρος που περιγράφει τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην υγεία του ανθρώπου, εβδομάδες ή μήνες μετά τη νόσηση. Συγκεκριμένα, ο κορωνοϊός προκαλεί οξεία αναπνευστική νόσο, τα συμπτώματα της οποίας εμφανίζουν οι ασθενείς ακόμη και μετά την παρέλευση τριών μηνών από την έναρξη της οξείας αυτής λοίμωξης.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα ιατρικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ορισμένοι ασθενείς, μολονότι νοσηλεύτηκαν, εμφανίζουν κόπωση, καρδιακά, αναπνευστικά και νευρολογικά συμπτώματα, τα οποία διαρκούν τουλάχιστον δύο μήνες και δεν επιδέχονται άλλη ιατρική εξήγηση. Ο ΠΟΥ επέλεξε τον όρο «σύνδρομο Long Covid ή Post Covid» για να περιγράψει τα ιατρικά αυτά δεδομένα.

Μέχρι σήμερα, δεν έχουν απομονωθεί οι μηχανισμοί που κρύβονται πίσω από την εμφάνιση του συνδρόμου, παρά τον αγώνα δρόμου των επιστημόνων για να εξηγήσουν τη συγκεκριμένη κατάσταση. Πιθανότατα το συγκεκριμένο σύνδρομο οφείλεται σε φλεγμονώδη αντίδραση και εμφανίζεται τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μετά τη λοίμωξη με κορωνοϊό. Σύμφωνα με κάποιες θεωρίες, μπορεί να είναι μία αυτοάνοση διαταραχή.

Όπως δείχνουν σχετικές έρευνες, τα βασικά συμπτώματα είναι η κόπωση, η αδυναμία άσκησης, η δυσκολία στην αναπνοή, η απώλεια όσφρησης, η απώλεια γεύσης και η διαταραχή νοητικών λειτουργιών.

Επιπλέον συμπτώματα αποτελούν ο βήχας, η κεφαλαλγία, η ταχυκαρδία, η υπόταση, αλλά και νευρολογικά και γαστρεντερολογικά προβλήματα.

Δεν πρέπει να υποτιμούνται οι ψυχολογικές επιπτώσεις που παρατηρούνται, όπως άγχος, κατάθλιψη, ίλιγγος, ημικρανίες και διαταραχή μνήμης. Συνήθως πάντως, οι ασθενείς επανέρχονται έπειτα από τέσσερις μήνες στην προ-κορωνοϊού κατάσταση.

Πάνω από το ένα τρίτο όσων νόσησαν με Covid-19 θα αναπτύξει κάποια συμπτώματα Long Covid.

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πάνω από 100.000 άνθρωποι που νόσησαν, έχουν ακόμα συμπτώματα, ενώ μόλις ο ένας στους τρεις ασθενείς δεν αντιμετωπίζει, στη συνέχεια, κανένα σύμπτωμα. Συμπτώματα Long Covid εμφανίζονται ακόμα και σε μικρά παιδιά, αλλά και σε ασθενείς που δε νόσησαν σοβαρά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για κάποιους αυτά τα συμπτώματα δεν θα υποχωρήσουν ποτέ.

Οι μελέτες και οι νέες έρευνες που γίνονται πυρετωδώς, θα ρίξουν φως σχετικά με το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Ο ρόλος των εμβολίων

Στο Πανεπιστήμιο Yale μελετούν την πιθανότητα ο εμβολιασμός να παίζει κάποιον ρόλο μειώνοντας τα μακροχρόνια συμπτώματα του κορωνοϊού. Δύο άλλες μελέτες προσφέρουν πρώιμες ενδείξεις ότι ο εμβολιασμός πριν από την εμφάνιση της Covid-19 θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της παρατεταμένης ασθένειας ή, τουλάχιστον, στη μείωση της σοβαρότητάς της.

Πρόσφατα, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος έδειξε μέσα από έρευνες που ανέλυσε πώς ο εμβολιασμός μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης μακροχρόνιων επιπτώσεων Long Covid. Οκτώ από τις δεκαπέντε μελέτες εξέτασαν την επίδραση των εμβολιασμών πριν από μόλυνση.

Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες έδειξαν ότι οι εμβολιασμένοι (με 1 ή 2 δόσεις) είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μακροχρόνια συμπτώματα σε σύγκριση με μη εμβολιασμένους, και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα (4 εβδομάδες έως 6 μήνες μετά τη μόλυνση).

Πάντως, τα εμβόλια ήταν περισσότερο αποτελεσματικά έναντι των περισσότερων συμπτωμάτων μετά τη νόσηση σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, και λιγότερο αποτελεσματικά για τους νεότερους (19 έως 35 ετών).

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε, σε πρόσφατη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19, πως «άτομα με δύο δόσεις έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αυτό το σύνδρομο».

Ενώ η νόσος Covid-19 φαίνεται πως προσβάλλει περισσότερο τους άνδρες, πιο ευάλωτες στο Long Covid είναι οι γυναίκες, και μάλιστα κάτω των πενήντα ετών, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Προς το παρόν, σύμφωνα με τους ειδικούς, η αντιμετώπιση του συνδρόμου αφορά τα επιμέρους συμπτώματα. Για παράδειγμα, θεραπεία της κατάθλιψης, αντιμετώπιση των όποιων μυαλγιών ή αρθραλγιών, κ.λπ.

Στο μέλλον αναμένεται να κατανοηθεί περισσότερο τι ακριβώς προκαλεί το Long Covid και να υπάρξουν στοχευμένες αντιμετωπίσεις της αιτίας του συνδρόμου συνολικά.

Δείτε επίσης