Κορωνοϊός

Και με θετικό rapid test το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό νόσησης

Και με θετικό rapid test το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό νόσησης
Αρθρογράφος: ΤΡΥΠΟΣΚΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
Από ΤΡΥΠΟΣΚΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Να εκδίδουν τα πιστοποιητικά νόσησης με βάση και το θετικό αποτέλεσμα των rapid test μπορούν πλέον οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Για να διασφαλιστεί η ακρίβεια και η αξιοπιστία του πιστοποιητικού, τα γρήγορα τεστ αντιγόνων που χρησιμοποιούνται, θα πρέπει να περιλαμβάνονται στον ενωσιακό κοινό κατάλογο γρήγορων τεστ αντιγόνων για την COVID-19 και να διενεργούνται από επαγγελματίες του τομέα της Υγείας ή ειδικευμένο προσωπικό.

Τα κράτη-μέλη μπορούν να εκδίδουν τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά αναδρομικά, βάσει των διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν διενεργηθεί από την 1η Οκτωβρίου 2021.

Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, τόνισε: «Με βάση τον κατάλογο, τα κράτη-μέλη θα μπορούν, πλέον, επίσης, να χρησιμοποιούν τεστ ταχείας ανίχνευσης του αντιγόνου του κορωνοϊού για την έκδοση πιστοποιητικών ανάρρωσης και τη χαλάρωση της πίεσης στη διενέργεια των τεστ λόγω της εμφάνισης της “Όμικρον”. Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό της Ε.Ε. ακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις και επιστημονικές συμβουλές».

Από την πλευρά του, ο Ντιντιέ Ρέιντερς, επίτροπος Δικαιοσύνης, ανέφερε: «Το ψηφιακό πιστοποιητικό της Ε.Ε. για την COVID-19 εξελίσσεται ανάλογα με την κατάσταση. Προκειμένου να διευκολυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία, ιδίως των πολιτών που μολύνθηκαν κατά το κύμα της “Όμικρον”, τα κράτη-μέλη έχουν πλέον τη δυνατότητα να εκδίδουν πιστοποιητικά ανάρρωσης βασισμένα σε rapid test υψηλής ποιότητας».

Μεγαλώνει το «οπλοστάσιο» με το εμβόλιο της Novavax

Ακόμη ένα όπλο προστίθεται στη φαρέτρα της χώρας στη μάχη κατά της πανδημίας.

Πρόκειται για το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax, το οποίο θα μπορούσε να πείσει τους διστακτικούς με την τεχνολογία mRNA.

Η διαφορά μεταξύ των εμβολίων διαφορετικής τεχνολογίας έγκειται στον τρόπο ενεργοποίησης του μηχανισμού ανοσίας. Όλα τα εμβόλια στοχεύουν για τη συγκεκριμένη περίπτωση, για τον κορωνοϊό, στην επιφανειακή πρωτεϊνική ακίδα του ιού, η οποία βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος του, του επιτρέπει να διεισδύει στα κύτταρα και να τα μολύνει.

Στα εμβόλια mRNA (Pfizer και Moderna), δίνονται οι γενετικές πληροφορίες και ο ίδιος ο οργανισμός συνθέτει την πρωτεΐνη που προκαλεί και την παραγωγή των αντισωμάτων.

Στο εμβόλιο της Novavax, έκδοση της πρωτεΐνης ακίδας, που έχει παραχθεί στο εργαστήριο, χορηγείται έτοιμη, δηλαδή δεν την παράγει ο οργανισμός.

Η έγκριση του εμβολίου τον Δεκέμβριο από τον EMA έγινε με βασικά δεδομένα από δύο κλινικές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περίπου 45.000 άτομα. Η μία έγινε στο Μεξικό και στις ΗΠΑ και η δεύτερη στη Βρετανία.

Διαπιστώθηκε 90% και 89,7%, αντίστοιχα, αποτελεσματικότητα για μείωση της μέτριας και σοβαρής συμπωματικής νόσου. Χορηγείται για βασικό εμβολιασμό σε σχήμα δύο δόσεων, με μεσοδιάστημα 21 ημερών σε ηλικίες άνω των 18 ετών, ενώ η παραγωγή αντισωμάτων, δηλαδή η έναρξη της προστασίας, αρχίζει συνήθως μετά από 14 ημέρες.

Δείτε επίσης