Κορωνοϊός

Τα μαθήματα της πανδημίας και το μέλλον

Τα μαθήματα της πανδημίας και το μέλλον

Του δρα Βασίλη Αποστολόπουλου,

διευθύνοντα συμβούλου Ιατρικού Αθηνών

Κάθε γενιά βιώνει τις δικές της προκλήσεις. Και κάθε εποχή γεννά τις δικές της. Για δεκαετίες, το ενδεχόμενο μίας πανδημίας έμοιαζε απίθανο, και περιοριζόταν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Το 2020 ο Όμιλός μας βρέθηκε στο επίκεντρο της παγκόσμιας θύελλας, και το Ιατρικό Αθηνών κατάφερε να κινηθεί αποτελεσματικά στις έκτακτες αυτές συνθήκες, από την πρώτη στιγμή.

Χτίσαμε άμεσα πρωτόκολλα ασφαλείας, τεχνογνωσία, νέες υποδομές, και αναδειχθήκαμε ανάμεσα στους νοσοκομειακούς ομίλους-παραδείγματα (best practice) στην Ευρώπη στην διαχείριση της πανδημίας. Ήμασταν για άλλη μία φορά, ένα βήμα μπροστά, για το καλό της ελληνικής Υγείας, στο πλευρό της κοινωνίας και με πρώτη μας έννοια την υγεία των ασθενών μας.

Όπως και τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, έτσι και τώρα, επενδύσαμε μέσα στην πανδημία και δώσαμε έμφαση στην ασφάλεια, την κατάρτιση του προσωπικού και την περαιτέρω ανάπτυξη του Ομίλου μας. Παράλληλα, είμαι ιδιαίτερα περήφανος που δώσαμε το παράδειγμα και στην προσφορά, πρώτοι στον ιδιωτικό τομέα, παρέχοντας ιατρικό προσωπικό, κλίνες και ένα ολόκληρο νοσοκομείο στη μάχη κατά της πανδημίας. Άλλωστε, σε αυτή τη μορφή ηγεσίας πιστεύουμε στο Ιατρικό, την ηγεσία του παραδείγματος.

Το 2021 κλείσαμε μία επίσης πολύ δύσκολη χρονιά με σημαντική ανάπτυξη. Αυτό είναι ένα επίτευγμα που οφείλεται στη μακρόπνοη στρατηγική και επενδυτικό πλάνο που είχαμε υλοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια, την προσήλωσή μας στην «αποστολή» και τον «σκοπό» μας, αλλά και στο ομαδικό πνεύμα, τη σύμπνοια με την οποία όλη η οικογένεια του Ιατρικού Αθηνών κινηθήκαμε κάτω από τις απαιτητικές και ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες της πανδημίας.

Όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις τα αποτελέσματα του εννεάμηνου επιβεβαιώνουν τόσο την στρατηγική μας όσο και την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλει η ελληνική κοινωνία. Συγκεκριμένα, ο Όμιλός μας εμφανίζει αύξηση εσόδων κατά 21,3% και της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) κατά 96%.

Παράλληλα, η πανδημία ανέδειξε την πάγια πεποίθησή μας σ τόσο για την συμπληρωματικότητα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα όσο και για την αξία των στρατηγικών συνεργασιών και συμμαχιών. Υπό το πρίσμα αυτό, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών και ο Όμιλος Βιοϊατρικής, οι δύο μεγαλύτεροι ελληνικοί Όμιλοι Υγείας, συνάψαμε μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας με στόχο την παροχή καινοτόμων, ολοκληρωμένων, ποιοτικών και οικονομικά προσιτών υπηρεσιών Υγείας, σε όλο το φάσμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Παράλληλα με τη συμφωνία που πετύχαμε με το «Ιασώ» για το «Γαία», ενισχύεται αποφασιστικά η δυναμικότητα του Ιατρικού Αθηνών. Συγκεκριμένα, απελευθερώνονται άμεσα, για αξιοποίηση από τη γενική κλινική του Ιατρικού Αθηνών στο Μαρούσι, 100 επιπλέον νοσηλευτικές κλίνες γενικής κλινικής, καθώς και 4 επιπλέον χειρουργικές αίθουσες υψηλών προδιαγραφών. Παράλληλα, ολοκληρώνουμε νέα επένδυση στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, που υπερβαίνει τα €10 εκατ.

Όλες οι εκτιμήσεις συντείνουν στο ότι η ζήτηση για ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες θα συνεχίζει να αυξάνεται, και για αυτό σχεδιάζουμε επιπλέον επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα που θα στοχεύουν στη μακροχρόνια κάλυψη της ζήτησης. Οι νέες επενδύσεις θα αφορούν τόσο τον κτιριακό εξοπλισμό όσο και τη διαρκή τεχνολογική αναβάθμιση και την προσέλκυση κορυφαίου ιατρικού και επιστημονικού προσωπικού από όλο τον κόσμο. Θεωρούμε ευθύνη μας να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι στο χάρτη της παγκόσμιας Ιατρικής. Με ιατρική πρωτοπορία, με brain gain, με τεχνολογία αιχμής, με έρευνα και καινοτομία, ψηφιοποίηση, και καίριες επενδύσεις σε όλο το φάσμα του ESG. Παράλληλα, έτσι διασφαλίζουμε πως ο Όμιλός μας θα είναι και την επόμενη δεκαετία το σημείο αναφοράς στις υπηρεσίες Υγείας στην Ελλάδα.

Γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν γίνεται αυτόματα, χωρίς σχέδιο, επιμονή, έμπνευση και σκληρή δουλειά. Αυτό, ίσως, είναι και το δίδαγμα της πανδημίας. Μας θύμισε κάτι που γνωρίζαμε, αλλά μας έδειξε και πόσο σημαντικό είναι. Αξιοποιήσαμε την περίοδο της πανδημίας ώστε να προετοιμαστεί η επόμενη φάση, που θα είναι αμιγώς αναπτυξιακή. Και τώρα, είμαστε όσο ποτέ έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και τις όποιες επόμενες προκλήσεις.

Δείτε επίσης