Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Έσπασε το «φράγμα» των 500 εισαγωγών σε μία ημέρα - «Καλπάζει» η Όμικρον 2, ποια τα συμπτώματά της

Συνολικά από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου παρατηρήθηκε αύξηση κατά 39% στις νέες νοσηλείες σε απλές κλίνες covid, ενώ την περασμένη Τρίτη «έσπασε» το φράγμα των 500 εισαγωγών, καθώς ανήλθαν σε 507

Κορωνοϊός: Έσπασε το «φράγμα» των 500 εισαγωγών σε μία ημέρα - «Καλπάζει» η Όμικρον 2, ποια τα συμπτώματά της
Αρθρογράφος: ΤΡΥΠΟΣΚΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
Από ΤΡΥΠΟΣΚΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Εκ νέου ανησυχεί προκαλεί η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού και στη χώρα μας, καθώς παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα που ανακοινώνονται σε καθημερινή βάση από τον ΕΟΔΥ. Είναι χαρακτηριστικό πως την περασμένη Τρίτη οι νέες μολύνσεις που καταγράφηκαν «άγγιξαν» τις 29.000 (28.933).

Παράλληλα, συνολικά από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου παρατηρήθηκε αύξηση κατά 39% στις νέες νοσηλείες σε απλές κλίνες covid. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη Τρίτη «έσπασε» το φράγμα των 500 εισαγωγών, καθώς ανήλθαν σε 507.

Σταθερά αυξητική είναι και η τάση των συνολικά νοσηλευομένων ασθενών σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ και ΑΡΝ. ΠΙΕΣΗΣ, οι οποίοι ανέρχονται σχεδόν σε 3.500.

Επίσης, υψηλά παραμένουν τα κρούσματα κορωνοϊού στα παιδιά ηλικίας 4-18 ετών καθώς την εβδομάδα 21 έως 27 Μαρτίου καταγράφηκαν 32.772 μολύνσεις. Τα κρούσματα κορωνοϊού στα παιδιά ηλικίας 4-18 ετών αποτελούν το 23% των συνολικών κρουσμάτων για την εβδομάδα αναφοράς και είναι μειωμένα κατά 8% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Συνολικά την εβδομάδα αναφοράς οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 2.817, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.024.

Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 3,61%.

Ακόμη, παρατηρούνται αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο στα λύματα σε οκτώ από τις 13 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ειδικότερα, τα κρούσματα που προκαλεί ο κορωνοϊός παραμένουν σε υψηλό σημείο και αυτό αποτυπώνεται και στο ιικό φορτίο στα λύματα σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Συγκεκριμένα, την εβδομάδα 21 έως 27 Μαρτίου 2022 παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 14 έως 20 Μαρτίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του κορωνοϊού στα αστικά λύματα σε οκτώ από τις δεκατρείς περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, πτωτικές τάσεις σε τέσσερεις περιοχές και σταθεροποιητικές τάσεις σε μία.

Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής (+41%), στα Ιωάννινα (+108%), στον Άγιο Νικόλαο (+233%) και στο Ηράκλειο (+291%). Οριακή ήταν η αύξηση στην Πάτρα (+20%), στο Ρέθυμνο (+13%), στα Χανιά (+29%)και στη Θεσσαλονίκη (+29%). Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη (-36%) και στην Ξάνθη (-31%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στη Λάρισα (-11%) και στο Βόλο (-10%). Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στην Κέρκυρα (-5%).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται εφησυχασμός και η τήρηση των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

Η μεγάλη αύξηση που παρατηρείται οφείλεται στα χαρακτηριστικά της υπο-ομάδας Β.Α2 (Όμικρον 2) της παραλλαγής Όμικρον και εντοπίζεται κυρίως στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο αυτή την εποχή και όχι μόνο ελληνικό.

Αν και δεν παρατηρείται αύξηση στους σκληρούς δείκτες (αριθμός διασωληνωμένων και νεκρών), ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων συνεπάγεται ότι η πανδημία κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται στο μέλλον ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ και των νέων θανάτων να αυξηθεί λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων.

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να μεταδίδεται στην κοινότητα, κάτι που μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

Ωστόσο, υπάρχει αισιοδοξία πως με την περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας το επόμενο χρονικό διάστημα η κατάσταση θα βελτιωθεί, καθώς η πανδημία αναμένεται να υποχωρήσει.

Τα συμπτώματα της Όμικρον 2

Η μετάλλαξη Όμικρον 2 προσβάλει το ανώτερο αναπνευστικό γι’ αυτό και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με μπούκωμα και πονόλαιμο που διαρκεί για λίγες μέρες, ενώ στα παιδιά μπορεί να εκδηλωθεί και πόνος στο στομάχι. Τα συμπτώματα, ιδίως για τους εμβολιασμένους, είναι πολύ πιο ήπια. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι τα εξής τρία: ο βήχας, η καταρροή και η κόπωση. Συνολικά, όμως τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσουν οι εμβολιασμένοι είναι:

ήχας
καταρροή
κόπωση
πονόλαιμος
πονοκέφαλος
μυϊκοί πόνοι
πυρετός
φτάρνισμα

Στη λίστα των συμπτωμάτων το τελευταίο διάστημα έχει προστεθεί και η ναυτία, επίσης για τα εμβολιασμένα άτομα που έχουν προσβληθεί από την Όμικρον. Παράλληλα, έρευνες στη Βρετανία έχουν δείξει ότι το πρώτο σύμπτωμα που μπορεί να κινήσει την υποψία ότι κάποιος έχει μολυνθεί από την Όμικρον ΒΑ.2, ακόμα και πριν δείξει θετικό το διαγνωστικό τεστ, είναι ο ίλιγγος και ένα αίσθημα ναυτίας που συχνά έρχεται και φεύγει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το δεύτερο κοινό σύμπτωμα που εμφανίζεται στο πολύ αρχικό στάδιο της μόλυνσης από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού είναι η υπερβολική εξάντληση-κόπωση.

Το εκρηκτικό κοκτέιλ γρίπης και κορωνοϊού

Μπορεί ο κορωνοϊός να έχει αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα της ανθρωπότητας μετά την εμφάνισή του στην πόλη Ουχάν της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019, ωστόσο και η γρίπη μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη, ειδικά η συλλοίμωξη από κορωνοϊό και ιούς της γρίπης.

Οι νοσηλευόμενοι ενήλικες που νοσούν ταυτόχρονα με covid-19 και γρίπη, αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι βαριά άρρωστοι και να πεθάνουν, σε σχέση με όσους ασθενείς έχουν μόνο covid-19 ή άλλους ιούς, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Η συλλοίμωξη από κορωνοϊό και ιούς της γρίπης αυξάνει πάνω από τέσσερις φορές την πιθανότητα διασωλήνωσης του ασθενή και κατά δυόμισι φορές την πιθανότητα θανάτου του, σε σύγκριση με όσους νοσούν μόνο από covid-19. Η έρευνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δείχνει την ανάγκη να γίνεται στο νοσοκομείο συχνότερα έλεγχος για γρίπη στους ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τη χρησιμότητα του πλήρους εμβολιασμού τόσο κατά της covid-19 όσο και κατά της γρίπης.

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια Εδιμβούργου, Λίβερπουλ και Imperial College Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 7.000 ασθενείς με covid-19, από τους οποίους οι 227 είχαν παράλληλα γρίπη και είχαν νοσηλευθεί σε βρετανικά νοσοκομεία έως τον Δεκέμβριο του 2021.

Δείτε επίσης