Κορωνοϊός

Πάσχα με μάσκες και testing - Όλα όσα αλλάζουν από την Πρωτομαγιά

«Πάσχα με προσοχή» είναι το μήνυμα των ειδικών - Υπό έλεγχο η πανδημία, τονίζουν - Από 1η Μαϊου επιστρέφουμε στην πλήρη κανονικότητα - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Πάσχα με μάσκες και testing - Όλα όσα αλλάζουν από την Πρωτομαγιά
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Μήνυμα... επιστροφής στην κανονικότητα αλλά με προσοχή εξέπεμψαν οι ειδικοί κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον εορτασμό του φετινού Πάσχα, όπου δόθηκε σύσταση για χρήση μάσκας, όπου υπάρχει συνωστισμός και διενέργεια self test πριν και μετά το πασχαλινό τραπέζι.

«Η πανδημία φαίνεται να ελέγχεται. Έχουμε σταθερά λιγότερα κρούσματα και λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία, οπότε φαίνεται πως τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα. Ο καιρός φτιάχνει επίσης και νομίζω πως φτιάχνει και το κέφι μας, κάτι που το χρειαζόμαστε όλοι», είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

«Ξεκινάμε σε μια καινούρια κανονικότητα, που μπορούμε να την προχωρήσουμε και τα πράγματα είναι πραγματικά καλά. Άρα, να ευχηθώ σε όλους καλό Πάσχα. Ας είμαστε λίγο προσεκτικοί, αλλά ας χαρούμε λίγο τους δικούς μας, την εποχή, αλλά με μάσκες στο συγχρωτισμό».

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου εξήγησε πως η διάμεση ηλικία είναι στα 33 έτη ενώ, όπως ανέφερε η κατάσταση του ΕΣΥ στη χώρα, είναι βελτιωμένη ενώ αναφέρθηκε και στις γιορτές που πλησιάζουν, επαναλαμβάνοντας τα μέτρα που πρέπει να τηρηθούν και εφιστώντας την προσοχή των πολιτών για το Πάσχα.

«Ο ιός που κυκλοφορεί φαίνεται ηπιότερος για τους εμβολιασμένους. Θα πάμε στην εκκλησία με τις μάσκες μας και όπου αλλού υπάρχει συνωστισμός. Και με self test μπορούμε να συναντήσουμε τους δικούς μας», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Από Πρωτομαγιά επιστρέφουμε στην κανονικότητα

Την εβδομάδα που μας πέρασε ο «οδικός χάρτης» της επιστροφής μας στην πλήρη κανονικότητα, βρέθηκε στο επίκεντρο, με τον υπουργό Υγείας να ανακοινώνει τα βήματα της άρσης των περιοριστικών μέτρων, αρχής γενομένης από την 1η Μαϊου.

Αναμφίβολα, ημερομηνία - σταθμός θεωρείται η 1η Ιουνίου, καθώς από τότε καταργείται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε μία σειρά από δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους, ωστόσο θα υπάρξουν εξαιρέσεις, οι οποίες αναμένεται να διευκρινιστούν μέσα στις επόμενες ημέρες, με την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ.

Πιο αναλυτικά:

-Από 1η Μαίου έως 31 Αυγούστου αναστέλλεται η χρήση πιστοποιητικού Covid. Το μέτρο επανεξετάζεται την 1η Σεπτεμβρίου. Θα εξεταστεί και η άρση της υποχρέωσης καταγραφής ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για ταξίδια προς Ελλάδα.

-Πρώτη Ιουνίου χωρίς μάσκα σε εσωτερικούς χώρους

-Από Μάιο καταργούνται τα self test στα σχολεία.

-Από 1η Μαϊου ένα rapid test για πρόσβαση σε χώρους εργασίας

-Από 1η Μαίου έως 31 Αυγούστου καταργούνται όλοι οι περιορισμοί σε χώρους.

-Τα μέτρα θα επανεξεταστούν 1η Σεπτεμβρίου

Τέλος, να σημειωθεί ότι από χθες, 15 Απριλίου έχει ανασταλεί και το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών.

Δείτε επίσης