Κορωνοϊός

«Έρχεται» φάρμακο για το σύνδρομο Long Covid από τη Pfizer

Τι δείχνουν οι πρώτες δοκιμές του Paxlovid της Pfizer

«Έρχεται» φάρμακο για το σύνδρομο Long Covid από τη Pfizer
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Δύο ασθενείς, συμπεριλαμβανομένης μιας ερευνήτριας που το δοκίμασε στον εαυτό της, θεραπεύτηκαν από τις επιπτώσεις της long Cοvid, αφού έλαβαν το αντιικό Paxlovid της Pfizer, παρέχοντας χρήσιμα στοιχεία για τις κλινικές δοκιμές του φαρμάκου, σύμφωνα με το Reuters.

Η ερευνήτρια έπασχε από κόπωση διαρκείαςένιωθα σαν να με είχε χτυπήσει φορτηγό», έλεγε-, ωστόσο τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν μετά τη λήψη δύο σκευασμάτων από το στόμα.

Η μακρά Cοvid εκτιμάται ότι επηρεάζει έως και το 30% των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Μπορεί να διαρκέσει για μήνες, και πολλοί ασθενείς δεν μπορούν ούτε να εργαστούν. Περισσότερα από 200 συμπτώματα έχουν συσχετιστεί με την πάθηση, όπως πόνος στο σώμα, κακουχία, αδυναμία συγκέντρωσης, δυσκολία στην αναπνοή και εξάντληση.

Βέβαια, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι μεμονωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που θεραπεύτηκαν απλώς «δημιουργούν υποθέσεις» και δεν αποδεικνύουν ότι το φάρμακο προκαλεί πράγματι ανακούφιση από παρατεταμένα συμπτώματα.

Διαβάστε ακόμα: Αυτά τα συμπτώματα χτυπούν «καμπανάκι» για σύνδρομο Long Covid

Ωστόσο, δέχονται ότι το σύνδρομο long Covid μπορεί να προκαλείται από τον ιό που παραμένει σε μέρη του σώματος για μήνες, επηρεάζοντας την καθημερινή ζωή των ασθενών πολύ μετά την εξαφάνιση των έντονων συμπτωμάτων.

Μελέτη του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH) διενήργησε αυτοψία σε 44 άτομα που πέθαναν από Covid-19, ή άλλη αιτία αλλά είχαν νοσήσει με Covid-19, και εντόπισε εκτεταμένη μόλυνση από τον ιό σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από επτά μήνες.

Το Paxlovid, που συνδυάζει ένα νέο χάπι της Pfizer με το παλιό αντιικό ριτοναβίρη, έχει ήδη εγκριθεί για χρήση τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, με σκοπό την πρόληψη βαριάς νόσησης.

Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, λιγότερες από 20 κλινικές δοκιμές μεμονωμένων ερευνητών δοκιμάζουν θεραπείες για μακρά Covid, και μόνο λίγες έχουν ξεπεράσει το αρχικό στάδιο, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Πιέσεις ασκούνται στην κυβέρνηση Μπάιντεν ώστε να χρηματοδοτήσει μακροχρόνιες κλινικές δοκιμές.

Παρότι οι δύο ασθενείς με long Covid ξεπέρασαν τα μακρά συμπτώματά τους ήδη από την τρίτη μέρα της λήψης Paxlovid, απαιτούνται μεθοδικές κλινικές δοκιμές. Αυτό δήλωσε και η ίδια η εθελόντρια που δοκίμασε το φάρμακο, η 37χρονη ανοσολόγος Lavanya Visvabharathy, που εργάζεται στο ερευνητικό κέντρο Covid της Northwestern Medicine στο Σικάγο.

Ο δρ Igor Koralnik, διευθυντής του κέντρου και μελετητής των νευρολογικών επιπτώσεων της μακράς Covid, ανέφερε έναν μακρύ κατάλογο φαρμάκων που επηρεάζονται από τη ριτοναβίρη, προσθέτοντας ότι «το Paxlovid δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως όπως, καθώς», τόνισε, «πρέπει να γίνουν μελέτες».

Δείτε επίσης