Κορωνοϊός

Πότε και πού (δεν) θα πετάξουμε τις μάσκες: Αποφασίζουν οι ειδικοί

Συνεδριάζει η Επιτροπή για το μέτρο της μάσκας - Για ποιους κλειστούς χώρους είναι ορόσημο η 1η Ιουνίου - Ποιες οι εξαιρέσεις, γιατί προβληματίζονται οι ειδικοί

Πότε και πού (δεν) θα πετάξουμε τις μάσκες: Αποφασίζουν οι ειδικοί
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

«Κλειδώνει» σήμερα, Τετάρτη η απόφαση για την κατάργηση της χρήσης της μάσκας, το τελευταίο ορόσημο στον «χάρτη» επιστροφής στην πλήρη κανονικότητα.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή των Ειδικών συνεδριάζει, προκειμένου να αποφασίσει από πότε και σε ποιους κλειστούς χώρους θα σταματήσουμε να φοράμε υποχρεωτικά τη μάσκα μας, καθώς και ποιες θα είναι οι εξαιρέσεις.

«Σταθμός» παραμένει η 1η Ιουνίου, ενώ από τις 16 Μαϊου με απόφαση του ECDC έχει καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας τόσο εντός των αεροδρομίων, όσο και κατά τη διάρκεια των πτήσεων.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει την άρση του μέτρου κατόπιν εισήγησης που έχει γίνει και από τα υπουργεία Μεταφορών και Τουρισμού, δεδομένης της ανάγκης να υπάρχει μια στοιχειώδη κοινή γραμμή σε αυτό το πεδίο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα, η Ισπανία υιοθέτησε από προχθές την άρση του μέτρου.

«Η απόφαση των ευρωπαϊκών οργάνων δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Ως προς την εξειδίκευσή της εναπόκειται στο κάθε κράτος-μέλος τι θα ισχύσει. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στην Επιτροπή των ειδικών είναι και αυτό το σκέλος, αλλά αντιλαμβάνεσθε ότι είναι σημαντικό τουλάχιστον οι ευρωπαϊκές χώρες να προσπαθήσουμε να έχουμε μια κοινή γραμμή σε αυτό», ανέφερε χθες σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στην Επιτροπή επικρατεί προβληματισμός, καθώς μέλη της θεωρούν ότι η μάσκα παραμένει σημαντική ως μέσο προστασίας έναντι του κορωνοϊού για τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους. Σε γενικές γραμμές, όμως, εκτιμάται ότι τα συστήματα εξαερισμού στα αεροπλάνα και τα αεροδρόμια αποτελούν καταρχάς εγγύηση για την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας στους επιβάτες αλλά συστήνεται η χρήση της σε ειδικές ομάδες επιβατών.

Την ίδια ώρα, οι αποφάσεις για τη χρήση μάσκας σε άλλους κλειστούς χώρους αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός για τη χώρα μας.

Τι θα ισχύσει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, λεωφορεία, τρόλεϋ, τραμ, μετρό, ηλεκτρικός, προαστιακός, με τα οποία μετακινούνται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες άτομα, η εισήγηση της Επιτροπής ήταν -και είναι- να απαιτείται η χρήση μάσκας και η μη εφαρμογή της να συνεπάγεται πρόστιμο στους επιβάτες, όπως ισχύει και σήμερα.

Αντίθετα, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη από υγειονομικής πλευράς τι θα ισχύσει με τα πλοία και με τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ.

Νοσοκομεία και γηροκομεία

Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους σε όλα τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, διαγνωστικά εργαστήρια, πολυιατρεία, σε κάθε δομή υγείας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Εκτός από την υποχρεωτική χρήση της μάσκας ζητείται και το αρνητικό τεστ για όσους επισκέπτονται τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Εμπορικά καταστήματα, φαρμακεία, κομμωτήρια

Η υποχρεωτικότητα της χρήσης της μάσκας θα ανασταλεί από την 1η Ιουνίου και μέχρι τέλος Αυγούστου για όλους τους κλειστούς χώρους των εμπορικών δραστηριοτήτων. Από τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα του λιανεμπορίου μέχρι τα φαρμακεία και τα κομμωτήρια. Πλέον σε όλους τους προαναφερθέντες ενδεικτικά χώρους η μάσκα δεν θα είναι υποχρεωτική και η σύσταση για τη χρήση της θα καλύπτει τους ευάλωτους λόγω ηλικίας και ασθένειας.

Σχολεία

Η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων μέχρι το τέλος του σχολικού έτους και την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας κατόπιν της σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν μέριμνα για τον επαρκή φυσικό αερισμό των αιθουσών και για την εξασφάλιση καθαριότητας των σχολικών μονάδων και φυσικά των εξεταστικών κέντρων.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί που δεν έχουν εμβολιασθεί, ή νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, και συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεούνται και στη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test, με δαπάνη τους) μία φορά την εβδομάδα, έως 48 ώρες πριν από την προσέλευση τους στις εκπαιδευτικές δομές.

Δείτε επίσης