Κορωνοϊός

Θ. Βασιλακόπουλος: Σε φάση ανάπτυξης κοινό εμβόλιο για γρίπη και κορωνοϊό

Εκρηκτικό «κοκτέιλ» παραγόντων οδηγεί σε έξαρση των κρουσμάτων

Θ. Βασιλακόπουλος: Σε φάση ανάπτυξης κοινό εμβόλιο για γρίπη και κορωνοϊό
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Υπάρχει μια μικρή επιδημιολογική επιδείνωση, η οποία εν πολλοίς ήταν αναμενόμενη, διότι ήρθησαν όλα τα μέτρα προστασίας και περιορισμού της επιδημίας. Άρα ήταν λογικό ότι θα υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων».

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, καθώς και στην αύξηση κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες.

Ο κ. Βασιλακόπουλος, συγκεκριμένα, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, τόνισε πως υπήρξε συνδυασμός «με το ότι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και αλλού, επικρατούν τα στελέχη 4 και 5 τα οποία είναι λίγο πιο μεταδοτικά, υπολογίζουμε γύρω στο 10-15% πιο μεταδοτικά».

Όπως είπε, σημαντικό ρόλο στην αύξηση κρουσμάτων παίζει και το ότι μεγάλο μέρος των πολιτών δεν έχει κάνει την τρίτη δόση.

«Ακόμα και τώρα οι άνθρωποι που έχουν ήδη κάνει τρία εμβόλια και είναι πάνω από τα 60, να πάνε να κάνουν την 4η αναμνηστική δόση να μην περιμένουν τον Οκτώβρη», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «το εμβόλιο πλέον δεν είναι το μόνο μας εργαλείο. Υπάρχει, για παράδειγμα, η θεραπεία με τα χάπια της Pfizer, το οποίο χάπι είναι πάρα πολύ αποτελεσματικό».

Καταλήγοντας, ο ίδιος ανέφερε ότι «είναι σε φάση ανάπτυξης εμβόλιο, το οποίο θα είναι κοινό για τον κορωνοϊό και για την γρίπη και υπάρχει ελπίδα να φτιαχτεί ένα τέτοιο εμβόλιο».

Δείτε επίσης