Κορωνοϊός

«Έρχεται» και στην Ελλάδα η μετάλλαξη «Κένταυρος» - Τί αλλάζει στις νοσηλείες Covid από φθινόπωρο

Σε επιφυλακή οι υγειονομικές Αρχές της χώρας - Πότε περιμένουν... τον «Κένταυρο» και στην Ελλάδα οι ειδικοί

«Έρχεται» και στην Ελλάδα η μετάλλαξη «Κένταυρος» - Τί αλλάζει στις νοσηλείες Covid από φθινόπωρο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η τελευταία υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Omicron, «Κένταυρος» (Centaurus, ή BA.2.75 όπως είναι η επιστημονική ονομασία της), εντοπίζεται σε ολοένα περισσότερες χώρες, μετά την Ινδία όπου καταγράφηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο.

Τον Αύγουστο εκτιμάται ότι ο «Κένταυρος» θα βρίσκεται και στην Ελλάδα, χωρίς οι ειδικοί να αποκλείουν να γίνει και νωρίτερα η άφιξή του, λόγω της τουριστικής περιόδου και της επακόλουθης κινητικότητας.

Τα δεδομένα για τη συγκεκριμένη υποπαραλλαγή δεν είναι αρκετά ώστε να επιτρέπουν στους επιστήμονες να έχουν ευκρινή εικόνα για την πορεία της και τη δυναμική της. Το σενάριο της επικράτησης της ΒΑ.2.75 έναντι των κυρίαρχων υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 είναι ανοιχτό και θα παραμείνει για αρκετές εβδομάδες - θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 εβδομάδες για να κριθεί πόσο περισσότερο μολυσματική είναι η νέα υποπαραλλαγή σε σύγκριση με τις τωρινές και πόσο θα πυροδοτήσει μία νέα επιδημική έξαρση.

Η Κένταυρος πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία τον περασμένο Μάιο. Πλέον κρούσματά της καταγράφονται σε τουλάχιστον 10 χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς.

Τέλος στα νοσοκομεία COVID του ΕΣΥ από το φθινόπωρο

Η πίεση που δέχονται και πάλι οι κλινικές στο ΕΣΥ για τη νοσηλεία ασθενών COVID αλλά και το βάρος της διαχείρισης των non COVID περιστατικών, πολλά από τα οποία ήταν προγραμματισμένα για τον Ιούλιο, οδήγησε την περασμένη εβδομάδα σε επικαιροποίηση των σχεδίων για τις κλίνες στο ΕΣΥ.

Το σύστημα δημόσιας υγείας προχώρησε σε ανακατανομή των κλινών του επιχειρώντας να περιθάλψει και να προτεραιοποιήσει όλους τους ασθενείς, ενώ ενεργοποιήθηκε και η νοσηλεία non COVID περιστατικών σε δομές του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Ωστόσο, από το φθινόπωρο το επιχειρησιακό μοντέλο για τη νοσηλεία των COVID περιστατικών θα αλλάξει.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι όλες οι δομές, δημόσιες και ιδιωτικές, θα νοσηλεύουν ασθενείς με COVID-19, αντί αυτοί να κατευθύνονται μόνο στα νοσοκομεία ΕΣΥ που λειτούργησαν ως νοσοκομεία, αποκλειστικά ή και όχι, για τις ανάγκες της πανδημίας, από τον Φεβρουάριο του 2020 ως σήμερα.

Ειδικότερα, δρομολογείται η διαχείριση των ασθενών COVID-19 από τις ιδιωτικές κλινικές όταν πρόκειται για ασθενείς που εισάγονται για οποιονδήποτε λόγο, π.χ. χειρουργική επέμβαση, εξέταση κ.ο.κ., και κατά τον σχετικό έλεγχο για κορωνοϊό πριν από την εισαγωγή τους διαγιγνώσκονται θετικοί. Σήμερα, σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασθενείς με COVID που χρειάζονται νοσηλεία, πηγαίνουν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, και όταν αναρρώσουν πραγματοποιούν την ιατρική πράξη στα ιδιωτικά όπως είχαν εξαρχής δρομολογήσει. Εφεξής, αυτά τα περιστατικά αλλά και όσα διαγιγνώσκονται στη διάρκεια νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές θα παραμένουν σε αυτές για τη αποθεραπεία τους.

Δείτε επίσης