Κορωνοϊός

Διακοπές «αγκαλιά» με τον κορωνοϊό: Ο Νίκος Τζανάκης δίνει τα SOS στο «Vradini.gr»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας μιλά στο Vradini.gr για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς και για τo τι θα πρέπει να περιμένουμε από Φθινόπωρο, δίνοντας παράλληλα χρήσιμες συμβουλές για τις καλοκαιρινές μας διακοπές

Διακοπές «αγκαλιά» με τον κορωνοϊό: Ο Νίκος Τζανάκης δίνει τα SOS στο «Vradini.gr»
Αρθρογράφος: Τζένη Χαρτά
Από Τζένη Χαρτά

Έναν χρήσιμο «οδηγό» για το πως κάνουμε διακοπές το φετινό καλοκαίρι, κατά το οποίο ο κορωνοϊός «καλπάζει» ενώ σχεδόν όλα τα περιοριστικά μέτρα έχουν πια αρθεί, παρουσιάζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο Vradini.gr.

Ο ίδιος αναφέρεται στην πορεία του έκτου πανδημικού κύματος στη χώρα μας, κάνοντας λόγο για αποκλιμάκωση ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων μετά τον Δεκαπενταύγουστο κι επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως από το Φθινόπωρο αναμένουμε την επόμενη μετάλλαξη - «έκπληξη», εκτιμώντας πάντως πως θα είναι ηπιότερη.

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μία βραδεία αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, επιπεδώνουμε τις εισαγωγές στις απλές κλίνες, υπάρχει μια σταθερότητα στις ΜΕΘ και μια ανοδική πορεία θανάτων», τόνισε ο καθηγητής, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τόνισε, ωστόσο, πως «το 6ο κύμα ευτυχώς δεν συνοδεύεται από αύξηση των σκληρών δεικτών, κυρίως των διασωληνωμένων».

Κι όταν επιστρέψουμε από τις διακοπές αναμένουμε μια νέα μετάλλαξη;

«Σίγουρα περιμένουμε νέα μετάλλαξη. Η Όμικρον 4 και η Όμικρον 5 μετρούν ήδη αρκετό καιρό, είναι από τον Μάιο. Συνεπώς γύρω στον Οκτώβριο- Νοέμβριο, μας ετοιμάζει μια νέα έκπληξη ο ιός και πιθανότατα να είναι ηπιότερη. Βέβαια αυτό κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά».

Διακοπές και κορωνοϊός

Δίνοντας τα SOS για… διακοπές συντροφιά με τον κορωνοϊό, o κ. Τζανάκης αναφέρθηκε στα σημεία που πρέπει να προσέξουμε πριν την αναχώρησή μας, κατά τη διάρκειά της παραμονής μας, καθώς και με την επιστροφή μας στο κλινόν άστυ.

«Πριν ξεκινήσουμε τις διακοπές μας θα ήταν σκόπιμο να κάνουμε ένα self test ώστε ν’ αποφύγουμε τυχόν εκπλήξεις. Από εκεί και πέρα εάν ταξιδέψουμε με πλοίο ή αεροπλάνο όπου δυστυχώς υπάρχει συνωστισμός θα πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα προσωπικής ευθύνης. Δεν θα πρέπει να βγάλουμε καθόλου τις μάσκες μας κι αν ακουμπήσουμε ή πιάσουμε δημόσιες επιφάνειες (κάγκελα, πόρτες, παράθυρα, πάγκους, καρέκλες, τραπέζια κλπ) θα πρέπει να έχουμε συνέχεια το αντισηπτικό μαζί μας.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών μας καλό θα ήταν όταν πηγαίνουμε για φαγητό εάν υπάρχει κάποιο τραπέζι άδειο λίγο πιο απόμερα από τα άλλα και με λιγότερο κόσμο να το προτιμούμε. Να προσέχουμε ιδιαίτερα το συνωστισμό κατά τη διάρκεια του πρωϊνού σε ξενοδοχεία και καταλύματα. Τώρα, όσον αφορά τη βραδινή διασκέδασή μας σε μπαρ, σίγουρα ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μεγαλύτερος.

Αν κατά τη διάρκεια των διακοπών μας αντιληφθούμε ότι νοσούμε από κορωνοϊό θα πρέπει να καθίσουμε να ξεκουραστούμε. Αποφεύγουμε οπωσδήποτε να πάμε στη θάλασσα κι αν πρέπει να επιστρέψουμε σπίτι μας είτε με καράβι είτε με αεροπλάνο επιβάλλεται να φοράμε ή διπλή χειρουργική μάσκα ή μάσκα Ν95 και δεν θα πρέπει να τη βγάλουμε καθόλου από το πρόσωπό μας. Βεβαίως δεν ξεχνάμε το αντισηπτικό για τα χέρια μας αν και θα ήταν προτιμότερο να φοράμε γάντια.

Όταν επιστρέψουμε από τις διακοπές μας θα ήταν φρόνιμο να κάνουμε για 2 – 3 ημέρες rapid test, να μην ερχόμαστε σε επαφή με υπερήλικες ή με άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας που φαίνεται ότι κινδυνεύουν περισσότερο από τον συγκεκριμένο ιό. Θα πρέπει να κρατάμε την κινητικότητά μας και τις κοινωνικές μας επαφές με οργανωμένο τρόπο, με υγειονομικά πρωτόκολλα, με τα μέτρα προσωπικής ευθύνης, έτσι ώστε και ο Οκτώβριος να κυλήσει ομαλά και στο Νοέμβρη το όποιο πανδημικό κύμα εντοπιστεί να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε».

Κι όσο για τα νέα εμβόλια που περιμένουμε; «Είναι καθ’ οδόν κι όχι βέβαια πριν το φθινόπωρο. Δεν γνωρίζουμε βέβαια πόσο αποτελεσματικά θα είναι. Ίσως μία μίξη παλιών με νέων», επεσήμανε ο κ. Τζανάκης

Δείτε επίσης