Κορωνοϊός

Συναγερμός στη Ρωσία για νέο κορωνοϊό που είναι ανθεκτικός στα εμβόλια

Αμερικανοί επιστήμονες αναφέρουν ότι ανακάλυψαν ιό που αναπτύχθηκε σε νυχτερίδες από τη Ρωσία, ο οποίος μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους - Λέγεται Khosta-2

Συναγερμός στη Ρωσία για νέο κορωνοϊό που είναι ανθεκτικός στα εμβόλια
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Έναν νέο... κορωνοϊό, ιδιαίτερα ανθεκτικό στα εμβόλια κατά του Covid-19 εντόπισαν οι επιστήμονες στη Ρωσία, χτυπώντας «καμπανάκι».

Ειδικότερα, Αμερικανοί επιστήμονες δημοσίευσαν έρευνα, με την οποία αναφέρουν ότι ανακάλυψαν ιό που αναπτύχθηκε σε νυχτερίδες από τη Ρωσία που μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους και, το κυριότερο, διαφεύγει των αντισωμάτων και των εμβολίων που έχουν αναπτυχθεί για την Covid-19.

O ιός στον οποίο δόθηκε η ονομασία Khosta-2 ανήκει στο υπογένος sarbecovirus, στην υποομάδα, δηλαδή, στην οποία ανήκουν και οι κορωνοϊοί όπως ο SARS-CoV-2, όπως αναφέρεται στην μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS Pathogens.

Όπως διαπίστωσε η επιστημονική ομάδα από τη σχολή Παγκόσμιας Υγείας Paul G. Allen στο πανεπιστήμιο Washington State, o ιός Khosta-2 μπορεί να χρησιμοποιήσει την πρωτεΐνη ακίδα του για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα όπως κάνει και ο SARS-CoV-2.

«Η μελέτη μας απέδειξε ότι οι sarbecoviruses που κυκλοφορούν στην άγρια φύση της Ασίας - ακόμα και σε περιοχές της δυτικής Ρωσίας όπου εντοπίστηκε ο Khosta-2 - αποτελούν απειλή για την παγκόσμια υγεία και τις εν εξελίξει προσπάθειες εμβολιασμούς κατά του SARS-CoV-2» δήλωσε ο ιολόγος και επικεφαλής της μελέτης, Μάικλ Λέτκο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανακάλυψη αυτή τονίζει την ανάγκη να αναπτυχθούν νέα εμβόλια που δεν στοχεύουν μόνο στις γνωστές μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, όπως η μετάλλαξη Όμικρον, αλλά θα προστατεύουν γενικά κατά του υπογένους των sarbecoviruses.

Δείτε επίσης