Διεθνή

Αγιά Σοφιά: Σε 15 ημέρες η απόφαση για το αν θα μετατραπεί ή όχι σε τζαμί

Τελείωσε η συνεδρίαση του τουρκικού ΣτΕ

Αγιά Σοφιά

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας συνεδρίασε, αναφορικά με το αν η Αγιά Σοφιά θα μετατραπεί σε τζαμί. Η απόφαση θα είναι γραπτή, ενώ τα Μέσα της Τουρκίας μεταδίδουν ότι θα εκδοθεί μέσα σε 15 ημέρες. Σημειώνεται ότι την τελική απόφαση θα λάβει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Απαντώντας στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο η Άγκυρα μίλησε για κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά ξανά σε τζαμί.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγιά Σοφιά ως μουσείο, ως ένα παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις (…) να διασφαλίσει ότι θα παραμένει προσβάσιμη σε όλους».

O Ακσόι, απάντησε στον Πομπέο ως εξής: «Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά μια πραγματικότητα που πρέπει να επαναλαμβάνουμε συνεχώς. Η Αγιά Σοφιά είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας, όπως όλα τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στο έδαφός μας.

Οποιαδήποτε απόφαση για την Αγιά Σοφιά είναι επίσης ζήτημα που αφορά εσωτερικές μας υποθέσεις εντός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.

Φυσικά, όλοι είναι ελεύθεροι να εκφράζουν την άποψή τους. Ωστόσο, ξεπερνά τα όρια να μιλάμε για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα χρησιμοποιώντας ύφος "προειδοποίησης και επιβολής"».

Δείτε επίσης