Διεθνή

Ποιος κορωνοϊός; Πανούκλα στη Μογγολία - Σε καραντίνα επαρχία κοντά στα σύνορα με την Ρωσία

Συναγερμός έχει σημάνει στην περιοχή

rt

Η Ρωσία εξακολουθεί να έχει τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων COVID-19 στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, αλλά δεν είναι το μόνο θανατηφόρο ξέσπασμα που πρέπει να την ανησυχεί. Στην κοντινή Μογγολία σε μια περιοχή κοντά στα ρωσικά σύνορα, η σπάνια, αρχαία βουβωνική πανούκλα, ή γνωστή στην ιστορία ως «Μαύρος Θάνατος», εμφανίστηκε για άλλη μια φορά, αναγκάζοντας τη Μογγολία να «κλειδώσει» εστίες της δυτικής περιοχής της επαρχίας Khovd κατά μήκος των συνόρων. Δύο περιπτώσεις επιβεβαιώθηκαν μετά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων.

Δύο αδέλφια, 27 και 16 ετών, βρίσκονται επί του παρόντος σε ξεχωριστά νοσοκομεία στη δυτική επαρχία Dorj Narangerel αφού έφαγαν μαρμότα! Ο μεγαλύτερος αδερφός λέγεται ότι είναι σε «πολύ σοβαρή κατάσταση» και είχε «ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων» σύμφωνα με το Μογγολικό Υπουργείο Υγείας. Νοσηλεύεται για «πανώλη της μαρμότας και δευτερογενής πνευμονοπάθεια».

Η πανώλη της μαρμότας μπορεί να σκοτώσει σε 24 ώρες και περιλαμβάνει την ταχεία εμφάνιση πυρετού και την οδυνηρή ταχεία διόγκωση των λεμφαδένων κάτω από τα χέρια, στο λαιμό ή στη βουβωνική χώρα. Τα βακτήρια μπορούν επίσης να μολύνουν τους πνεύμονες σε μια πιο σπάνια μορφή αυτής. Πιστεύεται ότι τα αδέλφια είχαν προσβληθεί από την ασθένεια ενώ έγδερναν και καθάριζαν τη μαρμότα.

Συνήθως εξαπλώνεται μέσω ψύλλων που ζουν από μολυσμένα τρωκτικά. Οι υγειονομικές αρχές στην περιοχή προειδοποιούν εδώ και καιρό για τους κινδύνους της κατανάλωσης μαρμότας. Κατά καιρούς άτομα στην περιοχή έχουν κολλήσει την πανούκλα τρώγοντας ωμό κρέας μαρμότας. Φοβούμενοι μια πιθανή έξαρση της νόσου που τον 14ο αιώνα εξάλειψε το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ευρώπης, οι αρχές υγείας της Μογγολίας έχουν αρχίσει επιθετική ανίχνευση επαφών.

Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι τουλάχιστον 146 άτομα έχουν απομονωθεί σε τοπικά νοσοκομεία μετά από επαφή με τα μολυσμένα αδέλφια. Το υπουργείο Υγείας είπε επίσης ότι έχει εντοπίσει 504 άτομα δεύτερης επαφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περιοχές απομόνωσης της επαρχίας δεν επιτρέπουν οχήματα ή κατοίκους να κινούνται έξω. Εκτιμάται ότι οι σπάνιες αλλά ανανεωμένες περιπτώσεις της φυτικής πανώλης μολύνουν περίπου 2.000 άτομα ετησίως παγκοσμίως. Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος «νέος» φόβος για την υγεία στην περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό πριν δυο μέρες, περίπου μισό εκατομμύριο Κινέζοι που ζουν στην επαρχία Hebei, μια επαρχία στη βόρεια Κίνα που περιβάλλει το Πεκίνο (η οποία λειτουργεί ως ανεξάρτητη «εθνική πόλη») βρίσκονται υπό lockdown λόγω φόβων για ένα νέο στέλεχος γρίπης που έχει «τη δυνατότητα να γίνει πανδημία». Εμφανίστηκε πρόσφατα στον ήδη μειούμενο πληθυσμό χοίρων της Κίνας, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο.

Πηγή: www.themoscowtimes.com

Δείτε επίσης