Διεθνή

Αδιανόητη δήλωση Ακάρ: Προκαλούν ένταση οι επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων σε ελληνικά νησιά

Εκ νέου προκλητικός ο Τούρκος υπουργός Άμυνας

ακάρ

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επέκρινε τις επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων σε ελληνικά νησιά, κάνοντας λόγο για «επισκέψεις και υπερβολικές τελετές σε ορισμένες βραχονησίδες».

Σε πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Λιβύη, ο Ακάρ απάντησε σε ερωτήματα της δημοσιογράφου του BBC Ορλα Γκουερίν για τις εξελίξεις στη Λιβύη, την αντιπαράθεση της Τουρκίας με τη Γαλλία και την ένταση με την Ελλάδα στο Αιγαίο.

Σχετικά με το περιστατικό με το γαλλικό πολεμικό πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης, αρνήθηκε ότι υπήρξε παρενόχληση από τα τουρκικό ναυτικό.

Χαρακτηριστικά τόνισε πως «Δεν παρενοχλήσαμε το γαλλικό πλοίο. Το γαλλικό σκάφος, πλέοντας με ταχύτητα 20 κόμβων, πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς ανάμεσα στα τρία συνοδευτικά πλοία μας».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι τα γεγονότα θα αποκαλυφθούν τις επόμενες ημέρες από το ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι η Γαλλία δεν συμμορφώθηκε με την πολιτική του ΝΑΤΟ και υποστήριξε τον Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη, και για να αντισταθμίσει τα πολιτικά λάθη της προσπάθησε να προκαλέσει ένταση με την Τουρκία.

«Ορισμένες χώρες, όταν διαπίστωσαν πως οι κινήσεις της Τουρκίας είναι αντίθετες με τα δικά τους συμφέροντα, προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο το ΝΑΤΟ για να προωθήσουν τις δικές τους επιδιώξεις» πρόσθεσε.

Όσον αφορά τα σχέδια της Τουρκίας στη Λιβύη, τόνισε ότι οι δύο λαοί έχουν κοινό παρελθόν 500 ετών, κοινές αξίες και ιστορία και διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί τους σε αυτές τις δύσκολες μέρες».

Σχετικά με τις εντάσεις στο Αιγαίο, ο Ακάρ επανέλαβε ότι με βάση τη Συμφωνία της Λωζάνης 23 νησιά δεν μπορούν να στρατιωτικοποιηθούν. Αλλά 16 από αυτά τα νησιά στρατιωτικοποιήθηκαν από τον γείτονά μας».

Επέκρινε, μάλιστα, τους Έλληνες αξιωματούχους «για υπερβολικές τελετές και επισκέψεις σε ορισμένες βραχονησίδες».

Δείτε επίσης