Διεθνή

Οργή και θλίψη: Δόθηκε το πράσινο φως για να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία (pics+vid)

Ακυρώθηκε η απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσείο

Αγια Σοφια

Στη δημοσιότητα δόθηκε πριν από λίγο η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας, κατά την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί.

Οι τρόποι για να γίνει η Αγιά Σοφιά και επίσημα τζαμί είναι δύο:

  • Είτε με προεδρικό διάταγμα με την υπογραφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
  • Είτε με διοικητική απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, όπου θα στείλει την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας η τουρκική προεδρία.

Η UNESCO πρέπει να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή στο μουσείο της Αγίας Σοφίας, για την οποία πιθανόν πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε την Πέμπτη (09 Ιουλίου) η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών στην Τουρκία.

Η UNESCO υπογράμμισε στο Reuters ότι η Αγιά Σοφιά έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο.


https://www.facebook.com/trtworld/videos/312775529899913/

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα κάνει διάγγελμα το βράδυ στις 20.53 ακριβώς.


Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις. Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του», εξήγησε η υπηρεσία του ΟΗΕ.


Προτού ανακοινωθεί η απόφαση, ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών έκαναν ένα tweet, χρησιμοποιώντας τον στίχο του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek: «Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει».


https://twitter.com/BeratAlbayrak/status/1281546942091268097?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetem

Τη σημασία της Αγίας Σοφίας, ως συμβόλου διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου, τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Υπογράμμισε ότι η διατήρηση του παρόντος καθεστώτος, το οποίο αναγνωρίζεται και διεθνώς και δημοσίως, είναι ουσιαστικής σημασίας, διαφορετικά θα υπονομευθούν η ανεκτικότητα στην Τουρκία και το άνοιγμα της γειτονικής χώρας.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την πολιτιστική ανάκαμψη της Ευρώπης, τόνισε ότι «η Αγία Σοφία είναι σύμβολο διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου.

Είναι μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, είναι μουσείο, είναι σύμβολο. Είναι επίσης σύμβολο μιας πόλης, η οποία από μόνη της συμβολίζει τις αξίες που θα θέλαμε να επικρατούν στον σημερινό κόσμο»

Ακολουθούν τα έγγραφα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας:Δείτε επίσης