Διεθνή

Οι ΗΠΑ ήθελαν να δηλητηριάσουν τον Ασάνζ

1

Οι Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ ήθελαν να δηλητηριάσουν τον Τζούλιαν Ασάνζ, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian», την Τετάρτη (30/09).

Ένας πρώην υπάλληλος της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας UC Global, με τον οποίο οι Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ συζήτησαν τρόπους για να απαλλαγούν από τον δημοσιογράφο, αποκάλυψε λεπτομέρειες της επιχείρησης.

Ο ίδιος δήλωσε ότι, το 2017, οι Αμερικανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών ζήτησαν στον επικεφαλής της UC Global, Ντέιβιντ Μοράλες, να εφαρμόσει «πιο ριζοσπαστικά μέτρα» σε σχέση με τον ιδρυτή του WikiLeaks.

Κατά τη διάρκεια της δίκης έκδοσης του Ασάνζ, ο πρώην υπάλληλος της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας είπε:

«Προτάθηκε να μείνει ανοιχτή η πόρτα της πρεσβείας του Ισημερινού ανοιχτή, ώστε να μπορέσουν να μπουν μέσα και να απαγάγουν ή να δηλητηριάσουν τον Ασάνζ».

Η διεύθυνση της εταιρείας ασφάλειας ανέθεσε στον υπάλληλο να εγκαταστήσει νέες κάμερες στη διπλωματική αποστολή που θα μπορούσαν, επίσης, να καταγράφουν ήχο, καθώς και να πραγματοποιούν ζωντανές μεταδόσεις.

Όπως εξήγησε ο Μοράλες, ήταν απαραίτητο «για φίλους στις ΗΠΑ» να βλέπουν και να ακούν όλα όσα συνέβαιναν στην πρεσβεία σε πραγματικό χρόνο.

Αυτές οι οδηγίες ανησύχησαν τον υπάλληλο και εκείνος είπε στους προϊσταμένους του ότι ήταν τεχνικά αδύνατο να κάνει κάτι τέτοιο και έτσι ο Μοράλες τού έστειλε λεπτομέρειες.

Ο συνήγορος του Ασάνζ, Μαρκ Σάμερς, είπε στο δικαστήριο:

«Είναι προφανές ότι το έγγραφο δόθηκε από τρίτο μέρος και αυτό, σύμφωνα με τον μάρτυρα, ήταν οι Αμερικανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών».

Επισημαίνεται ότι ο πρώην υπάλληλος της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας UC Global κατέθεσε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Το χρονικό της υπόθεσης Ασάνζ


Υπενθυμίζεται ότι, το 2010, ο Ασάνζ κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό στη Σουηδία, αν και τα ίδια τα θύματα παραδέχθηκαν ότι είχαν καταθέσει υπό πίεση.

Από τον Ιούνιο του 2012, ο δημοσιογράφος κρύφτηκε στην Πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, φοβούμενος την έκδοσή του στη Σουηδία αλλά, στις 11 Απριλίου 2019, συνελήφθη ύστερα από αίτημα των ΗΠΑ.

Επιπλέον, δικαστήριο του Λονδίνου έκρινε ένοχο τον ιδρυτή του WikiLeaks για παραβίαση των όρων εγγύησης και τον φυλάκισε για 11 μήνες, με την ακρόαση για την έκδοσή του να αρχίζει, πέρσι, και συγκεκριμένα στις 2 Μαΐου.

Λίγο αργότερα, οι ΗΠΑ άσκησαν νέες κατηγορίες κατασκοπείας και αποκάλυψης διαβαθμισμένων πληροφοριών στον δημοσιογράφο και έτσι αν εκείνος εκδοθεί στην Ουάσινγκτον, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 175 έτη.

Δείτε επίσης