Διεθνή

Το Oruc Reis πλέει 12 ναυτικά μίλια μακριά από το Καστελόριζο

Το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται σε απόσταση 15 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά από το Καστελόριζο, ενώ κινείται με κατεύθυνση βορειοανατολικά

Oruc Reis

Oλοένα και πιο προκλητική γίνεται η Τουρκία, αφού το Oruc Reis εξακολουθεί να κινείται σε παράνομα δεσμευμένη περιοχή και, μάλιστα, με κλειστούς του πομπούς από χθες (19 Οκτωβρίου) το βράδυ.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά από το Καστελόριζο, ενώ κινείται με κατεύθυνση βορειοανατολικά.

Έγκυροι κύκλοι που παρακολουθούν επισταμένα τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου δεν αποκλείουν την περίπτωση το τουρκικό ερευνητικό σκάφος να εισέλθει στην περιοχή μεταξύ 6 και 12 ν.μ. από το σύμπλεγμα Μεγίστης/Καστελλόριζου (ειδικά προς την περιοχή της ανατολικότερης μικρονησίδας Στρογγύλης) ή να προχωρήσουν οι Τούρκοι σε κίνηση δυτικά του 28ου μεσημβρινού (έρχεται αφού διαπερνά την Προποντίδα το ακρωτήρι Αρμενιστής της Ρόδου και μετά προς βορειοαφρικανική ακτή), δηλαδή σε περιοχή ανατολικά του Νομού Λασιθίου/περιοχή του τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, μιλώντας από το Κας, συνέχισε την εμπρηστική ρητορική, ενώ δήλωσε ότι, αν από τις έρευνες εντοπιστούν κοιτάσματα φυσικού αερίου, η χώρα του θα στείλει άμεσα γεωτρύπανο, προκειμένου να προχωρήσουν οι γεωτρήσεις.

Πρόσθεσε ότι «θα στέλνουμε τα πλοία μας σε κάθε ίντσα της "Γαλάζιας Πατρίδας"».

Όσον αφορά στο πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», ανέφερε ότι «είναι σε φάση συντήρησης και σύντομα θα επιστρέψει στην Ανατολική Μεσόγειο για γεωτρήσεις».

Δείτε επίσης