Διεθνή

Κλιμακώνει την προκλητικότητά της η Τουρκία

Άσκηση με πραγματικά πυρά ανάμεσα σε Χίο και Λέσβο

τουρκικα


Άσκηση με πραγματικά πυρά ξεκινά σήμερα η Τουρκία ανάμεσα σε Χίο και Λέσβο, κλιμακώνοντας την προκλητικότητά της, αλλά επί της ουσίας υλοποιώντας με υπομονή το μακροπρόθεσμο σχέδιό της.

Χθες εξέδωσε τη σχετική NAVTEX για τις ασκήσεις, προκαλώντας πονοκέφαλο στο Πολεμικό Ναυτικό το οποίο παακολουθεί από κοντά όλες τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο ενώ την ίδια στιγμή ανάμεσα στο σύμπλεγμα της Μεγίστης και τη Ρόδο η Άγκυρα έχει αποστείλει -σύμφωνα με αξιόπιστες στρατιωτικές πηγές- το πλοίο ηλεκτρονικό πολέμου Candarli. Με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό…

Παράλληλα το Oruc Reis σύμφωνα με την πορεία που ακολουθούσε μέχρι χθες αργά το βράδυ, βρίσκεται περίπου στα 10 ναυτικά μίλια από την Μεγίστη και στα 8 ναυτικά μίλια από την Στρογγύλη.

Καλά πληροφορημένες πηγές που γνωρίζουν άριστα τα όσα τεκταίνονται στην Τουρκία, ανέφεραν στο vradini.gr ότι οι τούρκοι ξεκίνησαν την υλοποίηση της τελικής φάσης αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, έχοντας μια καθαρή εικόνα των διεκδικήσεών τους και των τελικών στοχεύσεών τους. Οι ίδιες πηγές παραπέμπουν στο τουρκικό ίδρυμα μελετών Doğu Akdeniz Politik, το οποίο λειτουγεί επικουρικά στην τουρκική κυβέρνηση (τουρκικό Υπ.Εξ. και Υπ.Αμυνας) που το χρηματοδοτεί και το οποίο σε σχετική ανάλυσή του αναφέρει ότι τα 14 νησιά και νησίδες του συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελόριζο) ανήκουν ουσιαστικά στην Τουρκία.

Η επιμονή της Τουρκίας με τα συγκεκριμένα νησιά και νησίδες δεν είναι τυχαία και φυσικά δεν έχει να κάνει με την εδαφική υπόσταση των νησιών, αλλά με την θαλάσσια περιοχή που τα περικλείει.

Οι πηγές του vradini.gr αναφέρουν ότι το Oruc Reis, φαίνεται ότι έχει εντοπίσει κοιτάσματα «ένυδρου αερίου» νότια του νησιωτικού συμπλέγματος. Εκεί που οι ξένοι “σύμμαχοι” αποκαλούν “αμφισβητούμενα νερά” αλλά και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πρόκειται για τα αποθέματα κατώτατου φυσικού αερίου ή άλλως«καύσιμος πάγος»- που θεωρείται μια σχεδόν ανεξάντλητη και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Και μάλλον βρίσκεται ακριβώς νότια του Καστελόριζου όπου οι Τούρκοι διεξάγουν -όπως όλα δείχνουν- τώρα τις έρευνες.

Ο Τούρκος ενεργειακός εμπειρογνώμονας Αμπντουλάχ Αγάρ σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε ότι η Τουρκία αναζητά φυσικό αέριο και πετρέλαιο, “αλλά αποδεικνύεται ότι το κύριο ζήτημα είναι τα ένυδρα αέρια της Μεσογείου”.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών που είναι αδύνατο να τεκμηριωθούν, στην περιοχή που διεκδικεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο υποτίθεται ότι βρίσκονται 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και δύο δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Αυτή είναι και η άποψη της Τουρκίας. Προς τούτο η επιμονή…

Ο Αμπντουλάχ Αγάρ συνεχίζει και λέει ότι “αυτά τα αποθέματα εκτιμάται ότι αξίζουν περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Όμως η κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα ένυδρα αέρια. Μια μονάδα ένυδρου αερίου ισούται με 30 μονάδες φυσικού αερίου. Και το ένυδρο υπεράκτιο αέριο νότια του Καστελόριζου είναι το ίδιο με το φυσικό αέριο σχιστολιθικού εδάφους”.

Να σημειώσουμε ότι τα κοιτάσματα ένυδρου αερίου βρίσκονται σε περιοχές με μόνιμο στρώμα πάγου στη γη ή κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Συνήθως καλύπτονται από ένα στρώμα ιζημάτων. Οι υδρίτες είναι σε στερεή μορφή στο υπέδαφος. Τα κοιτάσματα ένυδρου αερίου ή υδριτών μεθανίου, θεωρούνται πολύ στρατηγικά πιο κρίσιμα από το φυσικό αέριο. Σήμερα εκτιμάται ότι αποτελούν μεγαλύτερη πηγή κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα από κοινού.

Έχουν βρεθεί τεράστιες ποσότητες ένυδρου μεθανίου αλλά στις πολικές περιοχές, ενώ σε ιζηματογενείς κοιλότητες κατά μήκος των ηπειρωτικών παράκτιων περιοχών που είναι πολύ πιο κοντά στις περιοχές με υψηλό πληθυσμό λέγεται ότι το μεγαλύτερο κοίτασμα εντοπίστηκε από το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Δείτε επίσης