Διεθνή

Νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Σλοβακία

Στη χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 159 θάνατοι από covid-19

Σλοβακία

Η Σλοβακία ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο 24 Οκτωβρίου ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν στη χώρα 2.890 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ο μεγαλύτερος ημερήσιος απολογισμός μέχρι στιγμής, καθώς η χώρα ξεκινά ένα πειραματικό πρόγραμμα διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ.

Στη χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 159 θάνατοι από covid-19.

Χιλιάδες Σλοβάκοι έκαναν ουρές χθες Παρασκευή στις πλέον πληγείσες περιοχές της χώρας προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ κορονοϊού, συμμετέχοντας σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού δεν εξετάζονται παιδιά κάτω των 10 ετών, ενώ η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους ηλικιωμένους να παραμείνουν στα σπίτια τους, αν και κάποιοι επέλεξαν να πάνε να κάνουν το τεστ.

Το τεστ αντιγόνου που χρησιμοποιείται δίνει αποτελέσματα σε 15 λεπτά, ενώ οι σλοβακικές αρχές για να παρακινήσουν τους πολίτες να υποβληθούν σε τεστ προειδοποίησαν ότι όσοι βρεθούν αρνητικοί θα υποβάλλονται σε λιγότερο περιοριστικά μέτρα, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους για να πάνε στη δουλειά τους, να κάνουν περιπάτους ή να επισκέπτονται γραφεία και τράπεζες.

Όσοι δεν κάνουν το τεστ θα αντιμετωπίσουν αυστηρότερους περιορισμούς, ανάμεσά τους και η απαγόρευση χρήσης των δημόσιων συγκοινωνιών.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να επεκτείνει την εκστρατεία διεξαγωγής τεστ σε όλη τη χώρα σε δύο φάσεις, με την πρώτη να πραγματοποιείται από τις 30 Οκτωβρίου ως την 1η Νοεμβρίου και η δεύτερη από τις 6-8 Νοεμβρίου.

Προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση της επιδημίας στη χώρα, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ίγκορ Μάτοβιτς, ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα θα κλείσουν για ένα μήνα τα περισσότερα σχολεία, ενώ θα αυστηροποιηθούν οι περιορισμοί στις τέσσερις πλέον πληγείσες περιοχές της χώρας.

Ήδη στη Σλοβακία απαγορεύεται η κατανάλωση γευμάτων σε εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων, ενώ θα κλείσουν πισίνες, γυμναστήρια και θέατρα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δείτε επίσης