Διεθνή

Ισπανία και Γερμανία «συμμαχούν» εις βάρος της Ελλάδας

Ο πρέσβης της Ισπανίας τάσσεται κατά της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας και τοποθετείται υπέρ της πρότασης Ερντογάν για περιφερειακή διάσκεψη στη Μεσόγειο

2

Η Ελλάδα, παρά την έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας με την αποστολή ερευνητικού σκάφους, αλλά και τις απανωτές Navtex, κάνει έναν διπλωματικό μαραθώνιο για τη διεθνοποίηση του προβλήματος.

Την ίδια ώρα λοιπόν, μετά την αδιαφορία της Ε.Ε. πλην κάποιων χωρών όπως η Γαλλία, μία άλλη χώρα μέλος της Ένωσης, η Ισπανία, φαίνεται να τάσσεται στο πλευρό του Ερντογάν.

Μάλιστα ο πρέσβης της Ισπανίας τάσσεται κατά της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας και τοποθετείται υπέρ της πρότασης Ερντογάν για περιφερειακή διάσκεψη στη Μεσόγειο.

Η διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο «δεν μπορεί να δηλητηριάσει άλλες σχέσεις, πρέπει να περιοριστεί» και να επιλυθεί σε διμερές επίπεδο, δήλωσε ο νέος Ισπανός πρέσβης στην Τουρκία.

«Η Ισπανία είναι ένας πολύ καλός φίλος και των δύο χωρών, και της Ελλάδας και της Τουρκίας. Και κατανοούμε τις διαφορετικές θέσεις. Αλλά πιστεύουμε ότι το σημαντικό είναι να βρούμε μια λύση με διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Javier Hergueta, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, μια μέρα μετά την παρουσίαση των διαπιστευτηρίων του στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ.Τ. Ερντογάν.

«Η Ανατολική Μεσόγειος δεν μπορεί να δηλητηριάσει τις άλλες σχέσεις, ξέρετε, πρέπει να περιοριστεί εκεί. Πρέπει, όπως λέει η κυβέρνησή σας, να διαπραγματευτεί διμερώς με την Ελλάδα. Και υποστηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες», σημείωσε χαρακτηριστικά.


https://twitter.com/anadoluagency/status/1319934499938095106?s=20

Ισπανία και Γερμανία «συμμαχούν» εις βάρος της Ελλάδας


Όσον αφορά στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, ο Hergueta είπε ότι η Ισπανία συνεργάζεται με τη γερμανική προεδρία για την «εποικοδομητική πολιτική» έναντι της Τουρκίας.

«Δεν πιστεύουμε στις κυρώσεις, αυτό που πιστεύουμε είναι ότι πρέπει να προσφέρουμε στην Τουρκία, μια δυνατότητα προσέγγισης με την ΕΕ, μια προοπτική» δήλωσε ο Hergueta προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Τζοζέπ Μπορέλ, «έχει την εντολή του συμβουλίου να διερευνήσει ακριβώς αυτό».

Ο Ισπανός πρέσβης είπε ότι η συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης είναι πολύ σημαντική τόσο για την Τουρκία όσο και για τις χώρες της ΕΕ, διότι είναι το μέσο για την επιτάχυνση των οικονομικών σχέσεων. Παράλληλα τόνισε πως πολλές ισπανικές εταιρείες επωφελήθηκαν από τη συμφωνία αυτή.

Για τις σχέσεις μεταξύ Ισπανίας και Τουρκίας, ο Ισπανός πρέσβης τόνισε πως, «υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο για βελτίωση», επειδή οι δύο χώρες έχουν ήδη «εξαιρετικές» σχέσεις.


https://twitter.com/akdenizpolitik/status/1319950488058667009?s=20

Δείτε επίσης