Διεθνή

Εκλογική κούρσα με ξεκάθαρο νικητή

Γιατί δεν θα επαναληφθεί το 2016 και ο Τραμπ δεν θα κερδίσει τον Μπάιντεν - Οι μεγάλες επιχειρήσεις στηρίζουν αυτήν τη φορά τον δημοκρατικό υποψήφιο και όχι τον ρεπουμπλικανό πρόεδρο

18-biden trump

Δέκα ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο φόβος μήπως ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρει να κλέψει τη διαφαινόμενη νίκη του Τζο Μπάιντεν είναι σχεδόν απτός. Τι κι αν οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος ξεκάθαρο νικητή της κούρσας, τόσο σε ψήφους όσο και σε εκλέκτορες, οι μνήμες από την προηγούμενη αιφνίδια και ανατρεπτική επικράτηση του ρεπουμπλικανού υποψηφίου παραμένουν νωπές.


Οι ειδικοί, πάντως, επιμένουν ότι η ιστορία αυτή τη φορά δεν θα επαναληφθεί ούτε σαν φάρσα ούτε σαν δράμα. Ο νικητής θα είναι ξεκάθαρος, και μάλλον η μεγάλη διαφορά που θα πιστοποιηθεί την επαύριον της 3ης Νοεμβρίου (κυρίως λόγω των επιστολικών ψήφων, καθώς ήδη έχουν ψηφίσει 39,8 εκατ. Αμερικανοί, με το 20% αυτών να μην έχουν ψηφίσει το 2016), παρά τις οποίες αντιρρήσεις και απειλές από πλευράς του Τραμπ, θα τον υποχρεώσει να αποδεχτεί τη νίκη του Μπάιντεν.

Οι Αμερικανοί πολίτες μετά τα 8 χρόνια του Μπάρακ Ομπάμα και την 4ετή θητεία του Τραμπ μπορεί να είναι διχασμένοι για το ποιο πρέπει να είναι το μέλλον της χώρας τους, αλλά, όπως φαίνεται, οι περισσότεροι από αυτούς ξέρουν ποιον δεν θέλουν να κρατά το τιμόνι της. Αυτό φανερώνουν όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις, που φέρνουν μπροστά τον Μπάιντεν από τον Τραμπ με διψήφιο προβάδισμα, που ιστορικά δεν έχει ποτέ ανατραπεί μέχρι σήμερα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση συνηγορεί και το γεγονός ότι τα ποσοστά του Τραμπ υπήρξαν σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι αυτό είναι το ταβάνι των ορκισμένων ψηφοφόρων του και δεν πρόκειται να ανέβει την ημέρα που θα ανοίξουν οι κάλπες. Ήδη, στην Ουάσινγκτον το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα φημολογείται πως έχει αποδεχτεί την επερχόμενη ήττα σε Λευκό Οίκο και Κάτω Βουλή, και έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές του στο να περισώσει την πλειοψηφία στη Γερουσία και να επικυρώσει την εκλογή της υπερ-συντηρητικής Α.Κ. Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο.


Και ενώ οι πλούσιοι λομπίστες δεν αμφισβητείται ότι θα στηρίξουν και πάλι Τραμπ, οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι χρηματοπιστωτικές αγορές και λόμπι, όπως αυτό του Εμπορίου, φαίνεται ότι πιστεύουν στα οφέλη που κομίζει η σταθερότητα της εκλογής του Μπάιντεν. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μόλις προ ημερών, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου υποστήριξε ανοιχτά υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος σε κούρσες που κρίνονται στο νήμα για τη Βουλή, προκαλώντας την οργή του προέδρου.

Όπως τονίζουν οι επαγγελματίες των δημοσκοπήσεων, που «στήθηκαν στον τοίχο» μετά το 2016 και την ήττα της Χίλαρι Κλίντον, αυτή τη φορά δεν κάνουν λάθος και επιχειρηματολογούν ότι στην επικείμενη κούρσα δεν υπάρχουν αναποφάσιστοι αφού το ποσοστό τους είναι μόλις 6%! Η προηγούμενη νίκη του Τραμπ εμπίπτει στο περιθώριο σφάλματος, επιμένουν στο περιοδικό «New Statesman». Αυτή τη φορά δεν υπάρχει κανένα περιθώριο.

Οι πολιτικές των δύο υποψηφίων


Κορωνοϊός


Τραμπ: Δημιούργησε μία ειδική ομάδα στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, η οποία σήμερα έχει επικεντρώσει τις εργασίες της στην ασφάλεια και στο άνοιγμα της χώρας. Προτεραιότητά του η γοργή ανεύρεση του εμβολίου, για την οποία έχει διαθέσει $10δισ.

Μπάιντεν: Επιθυμεί να δημιουργήσει ένα εθνικό πρόγραμμα ιχνηλάτησης των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που θα περιλαμβάνει 10 κέντρα τεστ σε κάθε πολιτεία. Τα τεστ θα γίνονται στους πολίτες δωρεάν. Υποστηρίζει την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Κλίμα


Τραμπ: Ο Τραμπ αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το φαινόμενο του θερμοκηπίου και θέλει να επεκτείνει τα σχέδια των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σκοπός του η αύξηση των γεωτρήσεων για πετρέλαιο και αέριο, ενώ έχει δρομολογήσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισιών για την Κλιματική Αλλαγή, αργότερα φέτος.

Μπάιντεν: Έχει δηλώσει ότι θα επανεντάξει άμεσα τις ΗΠΑ στη Συμφωνία των Παρισιών για την Κλιματική Αλλαγή και επιθυμεί η χώρα να φτάσει σε μηδενικές εκπομπές αερίων μέχρι το 2050. Θα απαγορεύσει τη χορήγηση νέων αδειών για γεωτρήσεις σε δημόσια γη και θα επενδύσει $2δισ. στην πράσινη ενέργεια.

Οικονομία


Τραμπ: Έχει υποσχεθεί τη δημιουργία 10 θέσεων εργασίας μέσα σε 10 μήνες και 1 εκατ. μικρών επιχειρήσεων. Επιθυμεί να μειώσει το φόρο εισοδήματος και να προσφέρει στις επιχειρήσεις φορολογικές πιστώσεις για να τους δώσει κίνητρα να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας τους στις ΗΠΑ.

Μπάιντεν: Επιθυμεί να αυξήσει τους φόρους όσων έχουν υψηλά εισοδήματα άνω των $400.000 το χρόνο, για να πληρώσει τις επενδύσεις στις δημόσιες υπηρεσίες. Υποστηρίζει την αύξηση του ομοσπονδιακού κατώτατου μισθού στα $15 από τα $7,25 που είναι σήμερα.

Υγεία


Τραμπ: Θέλει να καταργήσει το πρόγραμμα για την Προστασία των Ασθενών και την Οικονομικά Προσιτή Υγειονομική Φροντίδα τους (ACA), ή αλλιώς το περιβόητο Obamacare του προκατόχου του, και να το αντικαταστήσει με κάτι καλύτερο, για το οποίο δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα λεπτομέρειες. Επιδιώκει τη μείωση των τιμών των φαρμάκων με την αύξηση της εισαγωγής φθηνότερων από το εξωτερικό.

Μπάιντεν: Θέλει να προστατέψει και να επεκτείνει το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας (Obamacare). Έχει δεσμευτεί για το χαμήλωμα του ηλικιακού ορίου ένταξης στο Medicare, το οποίο προσφέρει επιδόματα Υγείας για τους ηλικιωμένους, από τα 65 έτη, στα 60 χρόνια. Επιθυμεί να προσφέρει στους Αμερικανούς ένα δημόσιο Σύστημα Υγείας παρόμοιο με το Medicare.

Εξωτερική Πολιτική


Τραμπ: Επανέλαβε την υπόσχεσή του να μειώσει τον αριθμό των αμερικανικών ξένων στρατευμάτων στο εξωτερικό και να συνεχίσει τις επενδύσεις στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Υπόσχεται να συνεχίσει να προκαλεί τις διεθνείς συμμαχίες που δεν συμφέρουν τις ΗΠΑ και να διατηρήσει τους εμπορικούς δασμούς στην Κίνα.

Μπάιντεν: Έχει δεσμευτεί για την αποκατάσταση των σχέσεων των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους στο εξωτερικό. Έχει δηλώσει ότι θα καταργήσει τους μονομερείς δασμούς στην Κίνα, και ότι θα κρατήσει την ηγεσία της υπόλογη με μία διεθνή συμμαχία που η ασιατική χώρα δεν θα μπορέσει να αγνοήσει.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης