Διεθνή

Ο Ερντογάν καλεί τους Τούρκους να μποϋκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα

Νέο επεισόδιο μεταξύ Μακρόν και Ερντογάν

Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks in Ankara

Να μποϋκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα και συνολικά τις γαλλικές εταιρίες κάλεσε νωρίτερα τους Τούρκους πολίτες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το κάλεσμα του Τούρκου προέδρου έρχεται μετά από σειρά «θερμών επεισοδίων» με τον Εμανουέλ Μακρόν που ξεκίνησαν από την ανατολική Μεσόγειο και φτάνουν έως και τα σατιρικά σκίτσα που αποφάσισε ο Γάλλος πρόεδρος να εμφανίζονται σε κυβερνητικά κτίρια ως αντίδοτο στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό.

Ο Ερντογάν μιλώντας σήμερα είπε πως «είναι όλο και πιο δύσκολο να είσαι Μουσουλμάνος και να ζεις με ισλαμικό τρόπο σε δυτικές χώρες», όπως μεταδίδει η Daily Sabbah.

Κατηγόρησε παράλληλα την Ευρώπη για ισλαμοφοβία, ζήτημα που όπως είπε, «πρέπει να αντιμετωπίζουμε ως θέμα εθνικής ασφάλειας και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αναλόγως».

«Πιστεύω ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν μεγάλη ευθύνη στην αντιμετώπιση της ισλαμοφοβίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπορεί πλέον να την αγνοήσει», είπε.

«Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να καλέσουν τον Μακρόν, ο οποίος οδηγεί το αντι-μουσουλμανικό μίσος στην ήπειρο, να σταματήσει τις πολιτικές του», συνέχισε.

Ο Μάκρον δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν θα εμποδίσει τη δημοσίευση σκίτσων του Προφήτη Μωάμεθ στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης και στο απόηχο του αποκεφαλισμού του καθηγητή που έδειξε σκίτσα του Μωάμεθ στην τάξη. Η δήλωση Μακρόν πυροδότησε οργή στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.

Ο Μακρόν περιέγραψε το Ισλάμ ως θρησκεία «σε κρίση» παγκοσμίως και είπε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει νομοσχέδιο τον Δεκέμβριο για την ενίσχυση ενός νόμου του 1905 που διαχωρίζει επίσημα την εκκλησία και το κράτος στη Γαλλία. Ανακοίνωσε αυστηρότερη εποπτεία για τη σχολική εκπαίδευση και καλύτερο έλεγχο της χρηματοδότησης τζαμιών από το εξωτερικό.

Η Τουρκία ήταν μια από τις χώρες που αντέδρασε πιο έντονα στα σχόλια του Γάλλου προέδρου.

Ο Ερντογάν είπε το Σάββατο ότι ο Μακρόν χρειάζεται «ψυχική θεραπεία» λόγω της εχθρότητάς του προς το Ισλάμ. «Ποιο είναι το πρόβλημα του Μακρόν με το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους; Χρειάζεται ψυχική θεραπεία», δήλωσε ο Ερντογάν στο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK Party).

Αυστηρή προειδοποίηση Κομισιόν: Εάν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις εναντίον της ΕΕ, πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε


Αυστηρή προειδοποίηση από την Κομισιόν για τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες που καταγράφονται κάθε μέρα. «Η ΕΕ θα σκεφτεί πώς θα δράσει εάν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, ερωτηθείς για τη στάση της Άγκυρας μετά και τις τελευταίες επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Η θέση όπως εκφράστηκε από τον ύπατο εκπρόσωπο στο twitter αντικατοπτρίζει τη θέση της ΕΕ. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις επίσης από τα κράτη-μέλη σχετικά με τα απαράδεκτα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν» ανέφερε ο Πίτερ Στάνο υπογραμμίζοντας ότι «η θέση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη».

«Οι θέσεις των 27 κρατών-μελών αποτυπώνονται ξεκάθαρα στα συμπεράσματα του τελευταίου Συμβουλίου και του Συμβουλίου στις αρχές Οκτωβρίου. Εάν η Τουρκία συνεχίσει με τις προκλήσεις, με τις εντάσεις εναντίον της ΕΕ ή εναντίον κρατών-μελών της ΕΕ πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε σε σχέση με αυτές τις ενέργειες και τις δηλώσεις», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Στάνο επανέλαβε ότι η ΕΕ είναι αλληλέγγυα με τα κράτη-μέλη, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία.

Δείτε επίσης