Διεθνή

Ερντογάν: Ήρθε η ώρα για δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποδέχτηκε σήμερα στην Άγκυρα τον νεοεκλεχθέντα πρόεδρο του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ - Απείλησε ξένες δυνάμεις και ξένες πετρελαϊκές εταιρείες να μείνουν μακριά - Προγραμμάτισε «πικ-νικ» για τις 15 Νοεμβρί

1

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποδέχτηκε σήμερα στην Άγκυρα τον νεοεκλεχθέντα πρόεδρο του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ και για ακόμα μια φορά παρουσιάστηκε εριστικός απέναντι στην Κύπρο

Οι δύο ηγέτες μάλιστα πραγματοποίησαν και κοινή συνέντευξη τύπου.

Τα κυριότερα σημεία από τις δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν είναι τα εξής:


«Πιστεύω ότι θα συνεργαστούμε άριστα με τον κ. Ερσίν Τατάρ, ο οποίος εξελέγη στην προεδρία της ΤΔΒΚ. Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση. Συζητήσαμε τις εξελίξεις στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η τουρκική πλευρά τάσσεται υπέρ μιας δίκαιης, ξεκάθαρης και βιώσιμης λύσης στην Κύπρο.

Δεν αρκούν όμως μόνο οι προσπάθειες της τουρκοκυπριακής πλευράς, καθώς οι ελληνοκύπριοι φαίνεται πως δεν καταλαβαίνουν τις αιτήσεις μας και δεν αποδέχονται την συνεργασία.Οι Έλληνες δεν λένε να χωνέψουν πως πρέπει να συνεργαστούν επιτέλους αρμονικά με την τουρκική πλευρά για το καλό του νησιού. Η ιδέα της ομοσπονδίας δεν είναι πλέον ένα έγκυρο μοντέλο και χρειάζονται νέες ιδέες.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά άφησε αναπάντητες τις εκκλήσεις για συνεργασία στο κομμάτι των υδρογονανθράκων, καθώς δεν αντιμετώπισαν τον τουρκοκυπριακό λαό ως ίσο εταίρο.

Υπάρχουν ήδη δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη αυτή τη στιγμή στην Κύπρο. Η λύση για να ζουν οι δύο λαοί με ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια βασίζεται στο πως έχουν διαμορφωθεί πλέον τα δεδομένα στο νησί.Υπερασπίζουμε τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού, που είναι συνιδιοκτήτες του νησιού και έχουμε δείξει την αποφασιστικότητά μας προς αυτή την κατεύθυνση σε φίλους αλλά και εχθρούς.

Ο λόγος για την τρέχουσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το ελληνικό και ελληνοκυπριακό δίδυμο που αγνοεί τις προειδοποιήσεις μας και δεν λαμβάνει υπόψη τις εποικοδομητικές προτάσεις μας.

Καλό είναι οι ξένες δυνάμεις και οι ξένες εταιρείες που τους «τρέχουν τα σάλια» για τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή αυτή, να κάνουν πίσω, καθώς αυτό το ζήτημα είναι κάτι που θα το λύσουμε μόνοι μας με τους Έλληνες.

Στόχος μας είναι να αυξήσουμε το βιοτικό επίπεδο του Τουρκοκυπριακού λαού και να τους κάνουμε να βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον. Μακάρι να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες με ειρηνικό τρόπο για να ζήσουν όλοι καλύτεροι μέρες», τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Πικ-νικ στα ...Βαρώσια


Ο κ. Ερντογάν προχώρησε ακόμα παραπέρα, λέγοντας πως στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη, θα κάνει... πικ-νικ μέσα στα Βαρώσια.

«Η 15η Νοεμβρίου θα είναι η ημέρα που θα επισκεφτώ την ΤΔΒΚ. Εκείνη την ημέρα θα κάνουμε τις απαραίτητες τελετές, ενώ θα ανοίξουμε και το νοσοκομείου εκτάκτου ανάγκης.

Θα ήταν καλό να κάνουμε και ένα πικ-νικ εκείνη την ημέρα.Οι πύλες έχουν ανοίξει, τώρα θα έπρεπε να ανοίξουμε και τους δρόμους ώστε να αποκτήσει και πάλι ζωή η πόλη», συμπλήρωσε.

Δείτε επίσης