Διεθνή

Σε απόγνωση ο Ερντογάν - Ξεπουλά χρυσό για να σώσει τη λίρα

Περισσότερους από 22 τόνους εκποίησε η κεντρική τράπεζα

Ερντογάν Λίρα
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Προκειμένου να σταματήσει την πτώση της λίρας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρχίζει να ξεπουλά χρυσό. Οι προσπάθεια, ωστόσο, του προέδρου της Τουρκίας δεν έχει μέχρι τώρα αντίκρισμα, αφού τον Οκτώβριο η λίρα έχασε 7,5% έναντι του δολαρίου, ανεβάζοντας έτσι στο 29% τις απώλειες από την αρχή του χρόνου.

Στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού αναφέρουν ότι τον Οκτώβριο έγιναν για πρώτη φορά πωλήσεις χρυσού από κεντρικές τράπεζες, εδώ και 10 χρόνια.

Μεταξύ αυτών ήταν και η τράπεζα της Τουρκίας που προχώρησε σε πώληση 22,3 τόνων χρυσού.

Αν υποτεθεί ότι αυτή η ποσότητα πωλήθηκε σε μια μέση τιμή 1.900 δολ. ανά ουγκιά, η τουρκική κεντρική τράπεζα συγκέντρωσε από αυτές τις συναλλαγές περισσότερα από 1,3 δισ. δολ.

Σύμφωνα με αναλυτές, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει δύο σοβαρούς λόγους για να προχωρά σε πωλήσεις: αφενός είναι «στριμωγμένη» από την εξάντληση των συναλλαγματικών της διαθεσίμων και αφετέρου η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει χρυσό από την εσωτερική της αγορά σε καλές τιμές.

Η πρακτική της ρευστοποίησης χρυσού, πέρα από το γεγονός ότι προδίδει απελπισία και τροφοδοτεί μεγαλύτερη πίεση της λίρας στην αγορά, δεν είναι αρκετή για να συγκρατήσει την πτώση του νομίσματος.

Μόνο αυτή την εβδομάδα, που η λίρα ξέφυγε πέρα και από την ισοτιμία των 8 λιρών με το δολάριο. Πληροφορίες του Bloomberg θέλουν τις κρατικές εμπορικές τράπεζες της Τουρκίας να «έκαψαν» πάνω από 1 δισ. δολ. σε παρεμβάσεις στήριξης, αλλά το αποτέλεσμα ήταν απλώς να επιβραδύνουν την πτώση.

Δείτε επίσης