Διεθνή

O Πρόεδρος της Κίνας πρότεινε την χρήση «barcode» σε ανθρώπους ώστε να διασφαλιστούν οι μετακινήσεις

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά την ομιλία του στην εικονική σύνοδο κορυφής των G20 το βράδυ του Σαββάτου, πρότεινε τη χρήση ενός παγκόσμιου συστήματος κωδικών QR που θα επιτρέψει την ελεύθερη παγκόσμια κυκλοφορία ανθρώπων εν μέσω της πανδημίας του κ

1

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρότεινε τη χρήση ενός παγκόσμιου συστήματος κωδικών QR που θα επιτρέψει την ελεύθερη παγκόσμια κυκλοφορία ανθρώπων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Απευθυνόμενος στην εικονική σύνοδο κορυφής των G20 το βράδυ του Σαββάτου (21/11), ο Σι είπε ότι ένας παγκόσμιος μηχανισμός που θα περιλαμβάνει την αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικών υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των αποτελεσμάτων των δοκιμών νουκλεϊκού οξέος με τη μορφή κωδικών QR, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώστε να επιτρέπονται χωρίς φόβο τα διασυνοριακά ταξίδια, όπως μεταδίδει η South China Morning Post.

«Την ώρα που προσπαθούμε να ελέγξουμε τον ιό, πρέπει να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και την ομαλή λειτουργία της παγκόσμιας βιομηχανίας και της αλυσίδας προμηθειών. Οι χώρες έχουν διαφορετικούς κανόνες καραντίνας και εισόδου για ξένους επιβάτες, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διασυνοριακή μεταφορά.


Η Κίνα έχει προτείνει ένα παγκόσμιο μηχανισμό μιας κοινά αποδεκτής διαδικασίας πιστοποιητικών υγείας βασισμένων σε ελέγχους νουκλεϊκού οξέος και σε μορφή κωδικών QR που θα είναι παγκόσμια αποδεκτή. Ελπίζουμε ότι όλο και περισσότερες χώρες θα αποδεχτούν το μηχανισμό αυτό», είπε ο Κινέζος πρόεδρος στην ομιλία του, κάνοντας επίσης λόγο για ανάγκη «μείωσης των δασμών και των εμποδίων στο εμπόριο» και «φιλελευθεροποίησης» του εμπορίου σε κρίσιμα ιατροφαρμακευτικά προϊόντα για να συνεχίσει λέγοντας ότι για να γίνει αυτό πρέπει να δημιουργηθούν οι μηχανισμοί οι οποίοι θα απλοποιήσουν την ροή των προϊόντων και των υπηρεσιών σε εποχή όπου δοκιμάζεται από τον κορωνοϊό.Η πρόταση αποτελεί μέρος των προτάσεων της Κίνας σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο Σι επανέλαβε επίσης ότι η Κίνα ήταν πρόθυμη να μοιραστεί τα εμβόλια της με τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι κωδικοί QR είναι γραμμωτοί κώδικες που περιέχουν πληροφορίες που μπορούν να σαρωθούν και να διαβαστούν από smartphone. Ο τρόπος αυτός είναι ευρέως διαδεδομένος στην Κίνα αλλά δεν είναι σίγουρο εάν άλλες χώρες θα μπορούσαν να καθιερώσουν ένα τέτοιο σύστημα ως τρόπο παρακολούθησης των ανθρώπων, ακόμα και αν αφορά θέμα υγείας.


Η Κίνα έθεσε σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο τον κορωνοιό και έχει λίγους περιορισμούς όσον αφορά τις εσωτερικές μετακινήσεις. Ωστόσο, οι κωδικοί QR του κινητού τηλεφώνου για την απόδειξη της κατάστασης της υγείας και των ταξιδιωτικών αρχείων είναι ήδη υποχρεωτικοί εκεί, από τον Φεβρουάριο του 2020.

Ένας πράσινος κωδικός QR σημαίνει ότι ο άνθρωπος είναι υγιής και μπορεί να ταξιδέψει, ενώ ένας κίτρινος ή κόκκινος κωδικός σημαίνει ότι το άτομο αυτό θα πρέπει να μπει σε καραντίνα.

Δείτε επίσης