Διεθνή

Νέο «ναυάγιο» στις συνομιλίες για το Brexit

Έπειτα από μία εβδομάδα εντατικών διαπραγματεύσεων στο Λονδίνο, οι δύο επικεφαλής διαπραγματευτές συμφώνησαν σήμερα πως οι συνθήκες για μια συμφωνία δεν πληρούνται

1

Δεν προέκυψε, όπως αναμενόταν, «λευκός καπνός» στις τελευταίες διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη νέα εμπορική σχέση των δύο πλευρών, ανακοίνωσαν απόψε Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ, οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία λόγω σημαντικών διαφορών σε τρεις τομείς: Τους ίσους όρους ανταγωνισμού, τη διακυβέρνηση και την αλιεία.

«Μετά από μία εβδομάδα εντατικών διαπραγματεύσεων στο Λονδίνο με τον Ντέιβιντ Φροστ (σ.σ. τον διαπραγματευτή της Βρετανίας) συμφωνήσαμε απόψε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια συμφωνία» σημείωσε ο ίδιος.

Ανάλογη ήταν και η ανακοίνωση του Βρετανού διαπραγματευτή, Ντέιβιντ Φροστ.


https://twitter.com/DavidGHFrost/status/1334939816979554307?s=20

Όπως γνωστοποίησαν οι δύο διαπραγματευτές, αύριο θα έχουν συνομιλία για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Υπενθυμίζεται πως μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου, Λονδίνο και Βρυξέλλες έχουν εμπλακεί σε παρατεμένες διαπραγματεύσεις, σε μία προσπάθεια να διευθετήσουν την εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Η μεταβατική περίοδος εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου.

Δείτε επίσης