Διεθνή

Νέες αμερικανικές κυρώσεις προς την Κίνα

Νέες κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους ανακοίνωσε, την Παρασκευή (04/12), το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επικαλούμενο «δραστηριότητες καταναγκαστικής επιρροής».

1

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον επιβάλλει περιορισμούς για τη βίζα σε Κινέζους αξιωματούχους στο Τμήμα Εργασίας του Ενωμένου Μετώπου (UFWD), τους οποίους κατηγόρησε ότι συμμετείχαν σε «κακοήθεις δραστηριότητες», φέρεται να στοχεύει εκείνους που αντιτίθενται στις πολιτικές του Πεκίνου.

Ο Πομπέο, την Παρασκευή (04/12), δεν διευκρίνισε ποιος από τις τάξεις του οργανισμού θα τιμωρηθεί ή αν θα απαγορευτεί σε όλο το προσωπικό του να εισέλθει στις ΗΠΑ.


https://twitter.com/SecPompeo/status/1334924681770627082?s=20

Το UFWD είναι υπεύθυνο για τις επαφές του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (KKK) με ομάδες και κοινότητες που δεν σχετίζονται άμεσα με το ΚΚΚ, όπως οι κινεζικές υπερπόντιες κοινότητες, καθώς και εμπορικές και ακαδημα ομάδες, με τις οποίες το Πεκίνο ενδιαφέρεται να συνεργαστεί.


Ωστόσο, οι επικριτές ισχυρίζονται ότι το UFWD είναι το εργαλείο του ΚΚΚ για την πρόσληψη χρήσιμων συμμάχων και τη διαίρεση των αντιπάλων του.

Ο νέος γύρος κυρώσεων έρχεται μια ημέρα αφότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέδωσε νέους περιορισμούς στη βίζα για τα μέλη του ΚΚΚ και τις οικογένειές τους, επιβάλλοντας όριo στο πόσο καιρό μπορούν να παραμείνουν στη χώρα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε την «κακοήθη επιρροή» του κόμματος και τις υποτιθέμενες απόπειρες «επιρροής των Αμερικανών μέσω προπαγάνδας, οικονομικού εξαναγκασμού και άλλων άθλιων δραστηριοτήτων» ως αιτία για τους περιορισμούς.

Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε επανειλημμένα την Κίνα για καταστολή των ελευθεριών και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσον αφορά στις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ και φερόμενους καταυλισμούς στο Σιντζιάνγκ.

Δείτε επίσης