Διεθνή

Αυστραλία: Ακύρωσαν την παραγγελία εμβολίων που εμφάνιζαν ψευδώς θετικά τεστ του ιού HIV

Το εμβόλιο περιείχε μικρά θραύσματα μιας πρωτεΐνης του ιού HIV (AIDS), τα οποία βοήθησαν στη σταθεροποίηση του εμβολίου

Female doctor. Influenza from coronavirus, prevention of pandemic virus infection. Virus in Australia.

Ένα αυστραλιανό εμβόλιο κατά του COVID-19 που είχε δείξει υποσχόμενα αποτελέσματα κατά τις πρώτες του δοκιμές, ακυρώνεται, αφού οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χορήγησή του προκάλεσε ψευδώς θετικά αποτελέσματα στις εξετάσεις HIV (AIDS).


Την Παρασκευή (11 Δεκεμβρίου), Αυστραλοί αξιωματούχοι όπως ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, ο Υπουργός Υγείας Κρεγκ Χαντ και ο Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Μπρένταν Μέρφι, δήλωσαν ότι ακύρωσαν μια παραγγελία για περίπου 51 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, το οποίο αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Queensland και την CSL Ltd., μια τοπική εταιρεία βιοτεχνολογίας, σύμφωνα με τους The New York Times και την The Sydney Morning Herald.Στην πρώιμη δοκιμή του με 216 συμμετέχοντες, το εμβόλιο φάνηκε να είναι ασφαλές και να παράγει μια ισχυρή ανοσοαπόκριση έναντι του κορωνοιού, σύμφωνα με ανακοίνωση του CSL . Ωστόσο, ορισμένοι εθελοντές ανιχνεύθηκαν λανθασμένα ως θετικοί στον ιό HIV, γεγονός που έκανε τους αξιωματούχους να θεωρήσουν πως κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την οποιαδήποτε εμπιστοσύνη απέναντι σε κάθε εμβόλιο, όπως ανέφερε η Morning Herald.

«[Το εμβόλιο] ήταν πιθανό να λειτουργήσει. Αλλά δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης απέναντι στους πολίτες, ούτε να δημιουργηθεί σύγχυση ως προς τα ψευδώς θετικά τεστ», δήλωσε ο Μέρφι στο BBC .Το εμβόλιο περιείχε μικρά θραύσματα μιας πρωτεΐνης του ιού HIV, τα οποία βοήθησαν στη σταθεροποίηση του εμβολίου. Μερικοί από τους συμμετέχοντες ανέπτυξαν αντισώματα έναντι αυτών των θραυσμάτων και αυτά τα αντισώματα προκάλεσαν ψευδώς θετικά αποτελέσματα σε ορισμένες εξετάσεις HIV.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση το εμβόλιο να προκάλεσε μόλυνση από τον ιό HIV σε κάποιον από τους εθελοντές, επειδή περιέχει αβλαβή θραύσματα του ιού», τόνισε ο υπουργός Υγείας Κρεγκ Χαντ.


«Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή είχαν ενημερωθεί ότι μπορεί να δημιουργήσουν κάποια αντισώματα σε αυτό το τμήμα του εμβολίου, «αλλά ήταν αναπάντεχο το γεγονός ότι τα επίπεδα [των αντισωμάτων] που προκαλούνται θα παρέμβαιναν στο τεστ για την ύπαρξη ή όχι του ιού HIV», ανέφερε σε δήλωση της η CSL.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα να κινηθεί σε παραγγελίες άλλων εμβολίων κατά του COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων της AstraZeneca και της Novavax, ανέφεραν οι Times.

Δείτε επίσης