Διεθνή

Οι αστροναύτες θα μπορούσαν να τεθούν σε αδρανοποίηση για να ταξιδέψουν στον Άρη

Ένα ταξίδι μεγάλης χρονικής διάρκειας σε ένα περιορισμένο διαστημικό σκάφος, θα μπορούσε να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική τους υγεία

aris-taksidi

Οι αστροναύτες θα μπορούσαν να τεθούν σε θαλάμους αδρανοποίησης για να ταξιδέψουν στον Άρη, αποκάλυψαν οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, καθώς θέτουν το θέμα σε περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις αυτού του εγχειρήματος στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Ένα ταξίδι μεγάλης χρονικής διάρκειας σε ένα περιορισμένο διαστημικό σκάφος, θα μπορούσε να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική τους υγεία, σύμφωνα με τον καθηγητή Βλάντισλαβ Βιαζόφσκι, ο οποίος ηγείται της έρευνας.

Είπε επίσης ότι αυτές οι «τεράστιες επιπτώσεις» θα μπορούσαν να μετριαστούν εάν οι αστροναύτες τεθούν σε «κατάσταση στάσης» και προσέθεσε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί ποια επίδραση μπορεί να έχει αυτό στον εγκέφαλό τους.

«Η αδρανοποίηση είναι ένα συναρπαστικό βιολογικό φαινόμενο. Μερικές φορές συγχέεται με τον ύπνο, επειδή όταν ένα ζώο βρίσκεται σε κατάσταση αδρανοποίησης φαίνεται ότι κοιμάται, αλλά είναι μια θεμελιωδώς διαφορετική κατάσταση», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Φανταστείτε ότι θα έπρεπε να κάνετε μια πτήση μεγάλων αποστάσεων προς τον Άρη, και πόσα καύσιμα, πόση παροχή νερού, πόσο οξυγόνο θα χρειαστείτε. Εάν παραμείνουν ξύπνιοι όλο αυτό το διάστημα, θα υπάρχουν επίσης τεράστιες συνέπειες για την ψυχική υγεία, ξοδεύοντας τόσο πολύ χρόνο σε ένα πολύ περιορισμένο περιβάλλον - οπότε θα ήταν πραγματικά ένα πλεονέκτημα το να βάλουμε τους αστροναύτες σε κατάσταση ακινησίας», συμπλήρωσε.

Δείτε επίσης