Διεθνή

Έλληνας καθηγητής στο Yale: Μετά την πανδημία η ανθρωπότητα θα βυθιστεί στον ηδονισμό

Η κοινωνία θα αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο μόλις αυτό είναι ασφαλές και ο ηδονισμός θα αντικαταστήσει γρήγορα τη συντηρητική κοινωνικοποίηση

twenties-party

Το σεξ, η θρησκευτικότητα και ο καταναλωτισμός είναι αυτά που περιμένουν την κοινωνία στην άλλη πλευρά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτό ισχυρίζεται Έλληνας καθηγητής του Γέιλ, ο Δρ. Νικόλαος Χρηστάκης στο νέο του βιβλίο, «Το βέλος του Απόλλωνα: Ο βαθύς και διαρκής αντίκτυπος του κορωνοϊού στον τρόπο που ζούμε»

Σύμφωνα με τον Χρηστάκη, ο οποίος είναι καθηγητής Ιατρικής και Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Yale, η κοινωνία θα αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο μόλις αυτό είναι ασφαλές και ο ηδονισμός θα αντικαταστήσει γρήγορα τη συντηρητική κοινωνικοποίηση.

«Κατά τη διάρκεια των επιδημιών αυξάνεται τη θρησκευτικότητα, οι άνθρωποι γίνονται πιο απρόβλεπτοι, εξοικονομούν χρήματα, αποφεύγουν τα ρίσκα και τα βλέπουμε όλα αυτά τώρα, όπως γινόταν επί εκατοντάδες χρόνια κατά τη διάρκεια των επιδημιών», δήλωσε ο κ. Χρηστάκης στον Guardian. «Το 2024, όλες αυτές οι [πανδημικές τάσεις] θα αντιστραφούν».


Όπως και στα «θορυβώδη» χρόνια της δεκαετίας του '20, που ακολούθησε την πανδημία του 1918, η ανθρωπότητα θα βυθιστεί στην ηδονή και τη διασκέδαση.

«Οι άνθρωποι θα αναζητήσουν αδυσώπητα κοινωνικές αλληλεπιδράσεις», λέει ο κ. Χρηστάκης, ενώ η «ακολασία», θα αποτελέσει το «αντίθετο της θρησκευτικότητας» και οικονομική έκρηξη είναι κάποιες από τις πιθανές τάσεις.

Ενώ οι προηγούμενες πανδημίες παρήλθαν χωρίς τη βοήθεια της σύγχρονης επιστήμης, η σημερινή ταχεία δημιουργία εμβολίων διασφαλίζει ότι ο COVID-19 δεν θα τελειώσει μόνο, αλλά θα γίνει πολύ πιο γρήγορα από ποτέ άλλοτε.

Δείτε επίσης