Διεθνή

Δεκάδες παρενέργειες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer

Υγειονομική από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Σαν Ντιέγκο κάνουν λόγο για «δυνατές παρενέργειες», όμως θεωρούν τον εμβολιασμό ως σωστή λύση και το «καλύτερο από δύο κακά»

Δεκάδες παρενέργειες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer

Ο Ντέιβιντ Φλόρες, νοσοκόμος σε μονάδα εντατικής θεραπείας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια (UCSD), έλαβε τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer την Πέμπτη. Σε αντίθεση με την πρώτη δόση, αυτή είχε παρενέργειες.

«Τα ισχία μου με σκοτώνουν», είπε ο Φλόρες. «Δυσκολεύομαι να κοιμηθώ εξαιτίας αυτού. Δεν μπορούσα να νιώσω άνετα. Η πλάτη, τα γόνατα και οι αστράγαλοι μου πονάνε επίσης».

Ο Φλόρες είπε ότι πολλοί από τους συναδέλφους του μοιράστηκαν παρόμοιες εμπειρίες.

«Είναι κάτι που παρατηρήσαμε και στις κλινικές δοκιμές», δήλωσε ο Δρ Έντουαρντ Κέισι, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στο UCSD. «Όταν οι άνθρωποι λαμβάνουν τη δεύτερη δόση, λαμβάνουν τη δεύτερη μεγάλη ενίσχυση για να προσπαθήσουν να επιτύχουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα. Έτσι, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, οι αναπτύσσουν πόνο στις αρθρώσεις και πυρετούς που συνήθως διαρκούν 24 έως 48 ώρες.»Σύμφωνα με την Pfizer, περίπου 3,8% των συμμετεχόντων στην κλινική δοκιμή εμφάνισαν κόπωση ως παρενέργεια και 2% είχαν πονοκέφαλο.

Η Moderna σημειώνει ότι το 9,7% των συμμετεχόντων ένιωθαν κουρασμένοι και το 4,5% είχαν πονοκέφαλο.

Αλλά ανεξάρτητα από τις παρενέργειες, ο Δρ Κέισι λέει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός πως κάποιοι ήδη λαμβάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

«Κάθε φορά που λαμβάνετε την πρώτη δόση, προστατεύεστε περίπου κατά το 51%, οπότε χρειάζεστε τη δεύτερη δόση για να πετύχετε αυτό το 95% έναντι του COVID-19», συμπλήρωσε.


Παρά τον πόνο στις αρθρώσεις, ο Φλόρες σημείωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως πήρε τη σωστή απόφαση κάνοντας το εμβόλιο.

«Είναι το μικρότερο από τα δύο κακά», είπε ο Φλόρες. «Το να είσαι άρρωστος για μια μέρα περίπου και να είσαι νεκρός ή να είσαι άρρωστος για μήνες ή μέρες, δεν νομίζω πως αφήνει περιθώριο για διλλήματα».

Ο Δρ Κέισι προσθέτει ότι οι ασθενείς δεν θα φτάνουν στη μέγιστη ανοσία έως ότου περάσουν 10 έως 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του UCSD, περίπου 10.000 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου.

Προσθέτουν ότι μόνο το 9% των εργαζομένων έχει απορρίψει τον εμβολιασμό.

Δείτε επίσης