Διεθνή

Ελβετία: Θέτει δημοψήφισμα για το lockdown

Τον Ιούνιο το δημοψήφισμα

Koronoios_germania

Η Ελβετία βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς η επιδημιολογική της κατάσταση είναι άκρως επιβαρυμένη αλλά το ίδιο και η οικονομία, για αυτό η κυβέρνηση προχωράει σε έκτακτα μέτρα και κάνει δημοψήφισμα για τη δυνατότητα ή μη της κυβέρνησης να επιβάλλει lockdown.

Ο νόμος για τον κορωνοϊό που πέρασε τον περασμένο Σεπτέμβριο εξόργισε το Φιλελεύθερο ελβετικό κόμμα καθώς η κυβέρνηση είχε την εξουασία να θέσει σε εφαρμογή κανόνες περιορισμού.

Η δυνατότητα, ωστόσο, της κυβέρνησης να εφαρμόζει μέτρα για τον κορωνοϊό θα μορούσε να σταματήσει τον Ιούνιο, οπότε και προγραμματίζεται το δημοψήφισμα.

Η Ελβετία, κατά συνέπεια, θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου οι πολίτες θα αποφασίζουν απευθείας για την επιβολή ή μη περιοριστικών μέτρων.

Η πανδημία σαρώνει την Ελεβετία, αναλογικά με τον πληθυσμό της, καθώς σε ημερήσια βάση καταγράφονται πάνω από 2.000 κρούσματα κορωνοϊού.

Η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων μηνών οδήγησε την ελεβετική κυβέρνηση, στις 18 Δεκεμβρίου, να αποφασίσει το κλείσιμο της εστίασης.

Δείτε επίσης