Διεθνή

Το Χονγκ Κονγκ δίνει 4 εβδομάδες διορία στους δημόσιους υπαλλήλους να δηλώσουν πίστη στην κυβέρνηση

Ο νόμος περί εθνικής ασφάλειας χρησιμοποιείται για να συντρίψει την όποια διαφορετική άποψη στην κινεζική πόλη

kari-lam

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ έκαναν κάτι εξαιρετικά πρωτάκουστο, καθώς έδωσαν διορία 4 εβδομάδων σε 180.000 δημοσίους υπαλλήλους, για να δηλώσουν εγγράφως την πίστη τους στο στο μίνι σύνταγμα της κινεζικής κυβέρνησης και την αφοσίωσή τους σε αυτήν.

Περισσότεροι από 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι στον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κόμβο έχουν ήδη υπογράψει τη σχετική δήλωση από τότε που το Πεκίνο επέβαλε τον σαρωτικό νόμο περί εθνικής ασφάλειας τον Ιούνιο. Ο νόμος τιμωρεί οτιδήποτε θεωρεί η Κίνα ως ανατροπή, αποσχισμό, τρομοκρατία ή συμπαιγνία με ξένες δυνάμεις με ποινή που επιφέρει ακόμα και ισόβια κάθειρξη.


Δυτικές κυβερνήσεις και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανησυχούν ότι ο νόμος περί εθνικής ασφάλειας χρησιμοποιείται για να συντρίψει την όποια διαφορετική άποψη στην κινεζική πόλη. Οι αρχές στο Χονγκ Κονγκ και το Πεκίνο, αντίθετα, λένε ότι ο νόμος είναι απαραίτητος για να επιτευχθεί σταθερότητα στην ημι-αυτόνομη πρώην βρετανική αποικία μετά από ένα χρόνο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπογράφουν τον όρκο θα υπόσχονται να τηρήσουν τον Βασικό Νόμο του Χονγκ Κονγκ και να «δηλώσουν πίστη» στην πόλη και την κυβέρνησή της, καθώς και να είναι αφοσιωμένοι στα καθήκοντά τους.

Το Γραφείο Δημόσιας Διοίκησης δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει «απαρέγκλιτα να αναγνωρίζουν και να αποδέχονται αυτά τα βασικά καθήκοντα». Όσοι αρνούνται να υπογράψουν τη δέσμευση μπορούν να χάσουν τη δουλειά τους.


«Η αμέλεια ή η άρνηση να ορκιστεί ή να υπογραφεί δεόντως και να επιστραφεί η δήλωση από δημόσιο υπάλληλο δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για την προθυμία του να αναλάβει αυτά τα βασικά καθήκοντα και την καταλληλότητά του να παραμείνει στη δημόσια διοίκηση», ανέφερε η δήλωση.

Στο παρελθόν, οι αρχές έχουν αποκλείσει υποψηφίους της αντιπολίτευσης στις εκλογές, καθώς και βουλευτές υπέρ της δημοκρατίας, για παρόμοιους λόγους περί υποταγής.

Σε μια εγκύκλιο προς τους δημόσιους υπαλλήλους, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν ήταν εφικτό να απαριθμηθούν «εξαντλητικά» όλα τα είδη ακατάλληλης συμπεριφοράς, καθώς μπορεί να υφίστανται με πολλές διαφορετικές μορφές.

Ωστόσο, η εγκύκλιος αναφέρει αυτή μπορεί να περιλαμβάνει οποιοδήποτε υποστηρίζει την «ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ», αρνείται να αναγνωρίσει την κυριαρχία της Κίνας πάνω στην πόλη, ζητώντας παρέμβαση ξένων ή εξωτερικών δυνάμεων στις υποθέσεις της πόλης, ή διεξαγωγή δραστηριοτήτων που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Κάθε πράξη που «στοχεύει να υπονομεύσει την κυβέρνηση και τη διοίκηση του Χονγκ Κονγκ» θα θεωρηθεί επίσης παραβίαση της δήλωσης, σύμφωνα με την εγκύκλιο. Η κυβέρνηση είπε ότι μία απλή δημοσίευση απόψεων που αντιτίθεται σε μια συγκεκριμένη πολιτική ή απόφαση της κυβέρνησης, κανονικά δεν θα συνιστούσε ακατάλληλη συμπεριφορά.

Δείτε επίσης