Διεθνή

Εντυπωσιακή ανακάλυψη - Βρέθηκαν καμηλοπαρδάλεις-νάνοι

Τι αναφέρουν οι επιστήμονες για την ανακάλυψη που τους προκάλεσε έκπληξη

zwa

Οι καμηλοπαρδάλεις είναι γνωστές για το εντυπωσιακό του ύψος και τον επιβλητικό μακρύ λαιμό τους, που τις κάνουν να ξεχωρίζουν από τα άλλα άγρια ζώα. Πρόκειται για πανέμορφα θηλαστικά και φυτοφάγα ζώα που τρέφονται με φύλλα από τα ψηλότερα δέντρα.

Για πρώτη φορά όμως, οι έρευνες των επιστημόνων έφεραν κάτι εντυπωσιακό στο φως της δημοσιότητας, αφού ενημέρωσαν την επιστημονική κοινότητα ότι εντόπισαν δύο καμηλοπαρδάλεις-νάνους σε δύο διαφορετικές περιοχές της Αφρικής.

«Είναι συναρπαστικό αυτό που βρήκαν οι ερευνητές μας», είπε ο Τζούλιαν Φένεσι, ο συνιδρυτής του Ιδρύματος Προστασίας της Καμηλοπάρδαλης. «Μείναμε έκπληκτοι», πρόσθεσε.

Οι περισσότερες καμηλοπαρδάλεις φτάνουν σε ύψος τα 4,5-6 μέτρα, όμως το 2018 επιστήμονες που συνεργάζονται με το Ίδρυμα ανακάλυψαν μια καμηλοπάρδαλη ύψους «μόνο» 2,6 μέτρων στη Ναμίμπια. Τρία χρόνια νωρίτερα, είχε εντοπιστεί και μια καμηλοπάρδαλη ύψους 2,8 μέτρων σε ένα πάρκο άγριων ζώων της Ουγκάντας. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal στα τέλη Δεκεμβρίου.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι καμηλοπαρδάλεις είχαν τον συνηθισμένο μακρύ λαιμό, αλλά κοντόχοντρα πόδια. Αυτού του είδους η πάθηση, η σκελετική δυσπλασία, είναι συνήθης στους ανθρώπους και τα εξημερωμένα ζώα αλλά σπάνια εμφανίζεται σε άγρια ζώα.

Σε βίντεο που τράβηξαν οι επιστήμονες του ιδρύματος διακρίνεται η καμηλοπάρδαλη της Ουγκάντας, με τα χοντρά, μυώδη πόδια της, στη σαβάνα του εθνικού πάρκου Μάρτσισον Φολς. Πίσω της περνάει ένα ψηλότερο ζώο, με τα συνηθισμένα, λεπτά και ψηλά πόδια των καμηλοπαρδάλεων.


https://www.youtube.com/watch?v=yf4NRKzzTFk&feature=emb_title

Δείτε επίσης