Διεθνή

Σε εισαγόμενες μολύνσεις οφείλεται το ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Κίνα

Τι υποστηρίζουν οι αρχές

china_coronavirus

Από ταξιδιώτες που εισήλθαν στη χώρα ή από μολυσμένα κατεψυγμένα εισαγόμενα τρόφιμα προήλθαν τα πρόσφατα ξεσπάσματα της COVID-19 στη βορειοανατολική Κίνα, δήλωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC).

Ο υπουργός της NHC Μα Σιαοέι έκανε τα σχόλια αυτά σε κυβερνητική συνάντηση όπου είπε ακόμη πως ο ιός εξαπλώνεται σε αγροτικές περιοχές και πως η διαχείριση της πρόσφατης κατάστασης έδειξε σε ποιο βαθμό είχαν χαλαρώσει τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου.

«Από τον Δεκέμβριο του 2020 επιδημικές συστάδες έχουν παρατηρηθεί σε Πεκίνο, Σιτσουάν, Λιαονίνγκ, Χεμπέι και Χεϊλονγκτζιάνγκ», αναφέρεται σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της NHC όπου παρατίθεται η ενημέρωση του Μα.

«Έχουν κυρίως τα ακόλουθα χαρακτηριστικά. Κατ΄αρχάς, είναι όλα εισαγόμενα από το εξωτερικό, προκλήθηκαν από ταξιδιώτες από το εξωτερικό, ή [είναι] μολυσμένα εισαγόμενα προϊόντα ψυχρής αλυσίδας».

Ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων παραμένει πολύ πιο κάτω από εκείνον που είχε δει η Κίνα στην κορύφωση του ξεσπάσματος στις αρχές του 2020, αλλά οι ανησυχίες για ένα νέο κύμα αυξάνονται έναν μήνα πριν από το σεληνιακό Νέο Έτος.

Η αύξηση αυτή σημειώνεται καθώς ομάδα ερευνητών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας βρίσκεται σε καραντίνα στην πόλη Ουχάν, όπου η ασθένεια εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019. Η ομάδα σκοπεύει να ερευνήσει την προέλευση της πανδημίας που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα τον θάνατο σχεδόν δύο εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.

Η Κίνα είναι η μοναδική χώρα που ισχυρίζεται πως η COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί μέσω εισαγόμενων προϊόντων ψυχρής αλυσίδας, παρ΄όλο που ο ΠΟΥ έχει υποβαθμίσει τους κινδύνους, και προωθεί μέσω των κρατικών ΜΜΕ το αφήγημα ότι ο ιός υπήρχε στο εξωτερικό προτού ανακαλυφθεί στο τέλος του περασμένου έτους στην κεντρική πόλη Ουχάν.

Την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των ημερήσιων μολύνσεων στη χώρα αυξήθηκε κατακόρυφα σε υψηλό δέκα και πλέον μηνών και τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 130 νέες μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 στην ενδοχώρα, έναντι 144 το προηγούμενο 24ωρο.

Από τις μολύνσεις των τελευταίων 24 ωρών, οι 115 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, 90 από τις οποίες εντοπίστηκαν στην Χεμπέι, την επαρχία που περιβάλλει το Πεκίνο και πλήττεται πιο βαριά από το νέο κύμα μολύνσεων.

Άλλες 23 μολύνσεις εντοπίστηκαν στη βορειοανατολική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ, ενώ δύο μολύνσεις καταγράφηκαν στο Πεκίνο. Η αρχή ανέφερε επίσης ότι καταγράφηκαν 79 νέες ασυμπτωματικές περιπτώσεις, τις οποίες δεν συμπεριλαμβάνει στις επιβεβαιωμένες μολύνσεις, σε σύγκριση με 66 το προηγούμενο 24ωρο.

Περίπου 28 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τεθεί σε καθεστώς λοκντάουν μέχρι τώρα και ο Μα είπε πως το πιο πρόσφατο ξέσπασμα εξαπλώθηκε γρήγορα ευρέως λόγω δραστηριοτήτων όπως δεξιώσεις γάμων ή συναθροίσεις μεγάλων ομάδων ανθρώπων, και πως είναι δύσκολο να ελεγχθεί καθώς η μετάδοση στην κοινότητα είχε ήδη συμβεί όταν ανακαλύφθηκαν οι μολύνσεις.

Το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua προειδοποίησε ωστόσο σήμερα πως κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν πρέπει να «κινδυνολογούν» και να βιάζονται να δηλώσουν ότι η χώρα εισέρχεται σε «κατάσταση πολεμικής περιόδου», λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αδικαιολόγητη αύξηση πανικού και θα επηρέαζε την παραγωγή.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα είναι τώρα 88.118, ενώ ο απολογισμός των θανάτων από COVID-19 παραμένει στους 4.635.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δείτε επίσης