Διεθνή

Οι μάσκες θανατηφόρα απειλή για την άγρια και θαλάσσια ζωή του πλανήτη

maska

Το ξέσπασμα της πανδημίας μας ανάγκασε οι μάσκες και τα πλαστικά γάντια να είναι προέκταση του χεριού μας, έτσι ώστε να προστατευτούμε από το φονικό ιό που σαρώνει το πλανήτη μας και έχει προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους.

Το οξύμωρο όμως της υπόθεσης είναι ότι αυτά τα χειρουργικά εργαλεία που σώζουν με κάποιον τρόπο τις ανθρώπινες ζωές, προκαλούν αργά και σταθερά το θάνατο εκατομμυρίων ζωντανών οργανισμών της άγριας πανίδας αλλά και των ζώων στους ωκεανούς.

Διάφορες χώρες έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς, επιτρέποντας στους ανθρώπους να επιστρέψουν στις παραλίες και άλλους δημόσιους χώρους.

Με τη νέα κανονικότητα, ωστόσο, οι άνθρωποι φοράνε μάσκα προσώπου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, γάντια. Οι μάσκες αυτές και τα γάντια μιας χρήσης απορρίπτονται ελαφρά την καρδία και πολλές φορές καταλήγουν στον ωκεανό.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική ομάδα OceansAsia 1,56 δισεκατομμύρια μάσκες κατέληξαν στους ωκεανούς το 2020, από τα περίπου 52 δισεκατομμύρια που παράχθηκαν παγκοσμίως.


https://www.youtube.com/watch?v=0oDUCh2RkHQ

Τα απόβλητα του κορωνοϊού αντιστοιχούν σε 6.200 επιπλέον τόνους θαλάσσιας ρύπανσης.

Τα γάντια πιθανότατα μπερδεύουν ζώα όπως οι θαλάσσιες χελώνες, που νομίζουν ότι είναι τροφή», δήλωσε ο επιστήμονας Τζορζτ Λέοναρντ στην South China Morning Post.

«Οι περισσότερες μάσκες έχουν λάστιχα για να εφαρμόζουν στα αυτιά και πιστεύουμε ότι είναι πιθανό αυτά να αποτελούν κίνδυνο εμπλοκής για ψάρια, θαλάσσιες χελώνες και θαλασσοπούλια», είπε.

«Εδώ και ένα μήνα αρχίζουμε να βλέπουμε αυτές τις μάσκες στο περιβάλλον μας. Είναι ένας νέος τύπος ρύπανσης. Οι άνθρωποι φορούν μάσκες στο δρόμο και όταν τις αφαιρούν, τις ρίχνουν στο έδαφος και το 80% των σκουπιδιών στη θάλασσα προέρχεται από τη στεριά», εξήγησε ο Λορέν Λομπάρντ, ιδρυτής της οργάνωσης «Επιχείρηση Καθαρή Θάλασσα» στο TRT World.

Δείτε επίσης