Διεθνή

Ο Τζεφ Μπέζος εκτόξευσε ανδρείκελο στο Διάστημα λίγο πριν αρχίσουν οι εμπορικές βόλτες

Εμπορικά ταξίδια στο «όριο» Γης - Διαστήματος

piraulos

Σε μία τελευταία δοκιμή του υποτροχιακού σκάφους New Shepard , πριν αρχίσουν να πραγματοποιούνται οι κρατήσεις από τους επίδοξους ταξιδιώτες που επιθυμούν να πάνε μία βόλτα μέχρι το δίαστημα, προχώρησε η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος, Blue Origin.


Το πρότζεκ αποσκοπεί σε εμπορικές πτήσεις στο όριο του Διαστήματος. Τοποθετημένη στην κορυφή ενός επαναχρησιμοποιούμενου πυραύλου, η εξαθέσια, φουτουριστική κάψουλα έφτασε σε ύψος 105 χιλιομέτρων, πέντε χιλιόμετρα πάνω από το θεωρητικό όριο Γης - Διαστήματος. Το ανδρείκελο με την ονομασία Skywalker πέρασε τρία λεπτά σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, την ώρα που το σκάφος περιστρεφόταν αργά γύρω από τον κατακόρυφο άξονα για να προσφέρει πανοραμική θέα 360 μοιρών.


Το σκάφος επέστρεψε αυτόματα και προσεδαφίστηκε κοντά στο σημείο από όπου είχε απογειωθεί. Η κάψουλα με το ανδρείκελο προσγειώθηκε ομαλά με αλεξίπτωτο μέσα σε περίπου 10 λεπτά μετά την εκτόξευση. Κατά την απογείωση είχε αναπτύξει ταχύτητα 3.600 χιλιομέτρων την ώρα, λίγο περισσότερο από ένα χιλιόμετρο ανά δευτερόλεπτο.

Δεκατέσσερις δοκιμαστικές πτήσεις από το 2015 Το New Shepard έχει πραγματοποιήσει 14 δοκιμαστικές πτήσεις από το 2015, αυτή όμως ήταν η πρώτη φορά που το σκάφος πέταξε πλήρως εξοπλισμένο για επανδρωμένες αποστολές. Το εσωτερικό της κάψουλας έχει επενδυθεί με πάνελ ηχομόνωσης και σύστημα ελέγχου της θερμοκρασίας και της υγρασίας, το οποίο θα εμποδίζει το θάμπωμα των μεγάλων παραθύρων.

Ο Μπέζος, πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου πριν την εκθρόνισή του από τον Έλον Μασκ, ανάρτησε στο Instagram βίντεο της δοκιμής αλλά και φωτογραφίες που τον δείχνουν να μπαίνει στην κάψουλα μετά την προσεδάφιση.

Δείτε επίσης