Διεθνή

Ο Τραμπ τα «βάζει» και με τη Xiaomi

Οι Αμερικανοί επενδυτές υποχρεούνται να αποσύρουν τυχόν επενδύσεις τους στην εταιρεία

trump-xiaomi

Ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τα γεγονότα στο Καπιτώλιο και την παραπομπή του, σε λίγες μέρες θα είναι παρελθόν για το Λευκό Οίκο, ωστόσο δεν φαίνεται ότι θα σταματήσει να απασχολεί την κοινή γνώμη.

Αυτή τη φορά μάλιστα προκαλεί ξανά ντόρο, αφού βάζει ακόμα εννέα εταιρείες στη μαύρη λίστα του Πενταγώνου, ανάμεσά τους τον κατασκευαστή τηλεφώνων Xiaomi.

Η μαύρη λίστα του υπουργείο Άμυνας περιλαμβάνει εταιρείες με φερόμενες διασυνδέσεις με τον κινεζικό στρατό, οι οποίες υπόκεινται σε αυστηρές κυρώσεις. Μεταξύ άλλων, οι Αμερικανοί επενδυτές υποχρεούνται να έχουν αποσύρει τυχόν επενδύσεις τους στις εταιρείες μέχρι τον Νοέμβριο του 2011.

Η Xiaomi, η οποία πρόσφατα ξεπέρασε την Apple ως ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone, είδε την τιμή της μετοχής της πέφτει κατά 10% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και κατά 14% στις ΗΠΑ.

Στη μαύρη λίστα του Πενταγώνου προστέθηκε επίσης η Comac, κρατική εταιρεία αεροναυπηγικής που ελπίζει να αναδειχθεί σε ανταγωνιστή της Boeing και της Airbus.

Ακόμα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου πρόσθεσε την πετρελαϊκή εταιρεία CNOOC σε διαφορετική μαύρη λίστα που ουσιαστικά μπλοκάρει τη χρήση αμερικανικής τεχνολογίας και προμηθειών. Η εταιρεία, η οποία κατηγορείται ότι «εκφοβίζει» τους γείτονες της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, βρισκόταν ήδη στη μαύρη λίστα του Πενταγώνου.

Από την πλευρά της, η Xiaomi αρνήθηκε τις κατηγορίες με έγγραφό της προς τους επενδυτές. «Η εταιρεία επιβεβαιώνει ότι δεν ανήκει στον κινεζικό στρατό, ούτε συνδέεται με αυτόν, και δεν είναι «Εταιρεία του Κομμουνιστικού Κινεζικού Σττρατού» διαβεβαίωσε.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε δε ότι οι αμερικανικές εταιρείες έχουν «μακρά ιστορία» διασυνδέσεων με τον αμερικανικό στρατό.

TAGS

Δείτε επίσης