Διεθνή

Ποιος είναι ο Άρμιν Λάσετ, ο διάδοχος της Μέρκελ στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα

Προέρχεται από τον στενό κομματικό κύκλο της Καγκελαρίου Μέρκελ και ανήκει στον κεντρώο χώρο της δεξιάς παράταξης της Γερμανίας

Ποιος είναι ο Άρμιν Λάσετ, ο διάδοχος της Μέρκελ στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα

Ο Άρμιν Λάσετ, πρωθυπουργός της Βεστφαλίας - Ρηνανίας, δηλαδή του πολυπληθέστερου και πιο πλούσιου κρατιδίου της Γερμανίας είναι από σήμερα Σάββατο (16/1), ο νέος αρχηγός στο κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. Ο Λάσετ κέρδισε στο συνέδριο τον Φρίντριχ Μερτς τον οποίο στήριξε σθεναρά ο Σόιμπλε και είναι πλέον ο διάδοχος της Ανγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του CDU.

Η σημερινή αλλαγή στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος έχει ιδιαίτερη σημασία εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών της Γερμανίας που είναι προγραμματισμένες να γίνουν στα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.


Ο 59χρονος Αρμιν Λάσετ συγκέντρωσε το 52,6% των ψήφων, στο πλαίσιο του συνεδρίου το οποίο πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου ψηφιακά, για πρώτη φορά στην ιστορία της Γερμανίας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. «Θα κάνω τα πάντα για να εξασφαλίσω πως θα περάσουμε αυτό το χρόνο μαζί, θα περάσουμε από τις εκλογές στα κρατίδια σε μερικές εβδομάδες μαζί και θα εξασφαλίσω ότι ο συνασπισμός CDU/CSU θα έχει τον επόμενο Καγκελάριο στις ομοσπονδιακές εκλογές» σημείωσε ο Λασέτ, μιλώντας στο συνέδριο μετά τη νίκη του.

Ο Άρμιν Λάσετ προέρχεται από τον στενό κομματικό κύκλο της Καγκελαρίου Μέρκελ και ανήκει στον κεντρώο χώρο της δεξιάς παράταξης της Γερμανίας. Δεν είναι τυχαίο πως η καγκελάριος Μέρκελ προσέφερε έμμεση στήριξη στον Λάσετ την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, προωθώντας τη «λύση της ομάδας», έννοια που ασπάζεται εντελώς ο νέος πρόεδρος.


Ηττημένος της ψηφοφορίας ήταν ο Φρίντριχ Μερτς, ο άνθρωπος που προέρχεται από τον συντηρητικό κύκλο του κόμματος και για πολλούς ο εκλεκτός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας έχει σύντομα μεγάλες προκλήσεις μπροστά του. Μέσα στους επόμενους μήνες διεξάγοντα τοπικές εκλογές σε 5 κρατίδια της χώρας ενώ για τις 26 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένες οι ομοσπονδιακές εκλογές. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η εκλογή Λάσετ δεν βάζει απαραίτητα το όνομα του Γερμανού πολιτικού και στη λίστα των υποψηφίων για την γερμανική Καγκελαρία, με αρκετά ονόματα να εμφανίζονται ψηλότερα σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Δείτε επίσης