Διεθνή

Oι «fact-checkers» προτείνονται για το Νόμπελ Ειρήνης

Στην εποχή των ψευδών ειδήσεων, οι "fact-checkers" προτείνονται για το Νόμπελ Ειρήνης

fake news

Σύντομα θα ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης, έτσι μία βουλευτής από τη Νορβηγία προτείνει κάτι εξαιρετικά πρωτότυπο αλλά πιο επίκαιρο από ποτέ. Η βουλευτής λοιπόν τονίζοντας ότι το «το πρώτο θύμα ενός πολέμου, είναι η αλήθεια», επισημαίνει ότι για το Νόμπελ Ειρήνης θα έπρεπε να είναι υποψήφιοι οι "fact-checkers", οι επαληθευτές γεγονότων.

«Ζούμε σε μια εποχή όπου το να πολεμάμε τα ψέματα είναι τόσο σημαντικό όσο ο Τζο Μπάιντεν το ανέφερε στην ομιλία του» για την ορκωμοσία, εξηγεί η Τρίνε Σκέι Γκράντε, πρώην πρόεδρος του κόμματος Liberal, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό στη Νορβηγία.

«Φέτος, πρότεινα τους επαληθευτές γεγονότων για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Χρειάζονται τη στήριξή μας», συμπλήρωσε η ίδια στο Twitter.

Στην πράξη, η βουλευτής, που έχει διατελέσει υπουργός Πολιτισμού κατόπιν Παιδείας το διάστημα μεταξύ 2018-2020, προκρίνει την υποψηφιότητα του International Fact-Checking Network (IFCN), ενός δικτύου δεκάδων ΜΜΕ και οργανισμών, μεταξύ αυτών και το Γαλλικό Πρακτορείο, που έχουν ενεργή δράση στην επαλήθευση των γεγονότων.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεψε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της ορκωμοσίας του, τους συμπατριώτες του να απορρίψουν τη χειραγώγηση των γεγονότων, σε μια αναφορά στον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, που αρνείτο για εβδομάδες το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και μιλούσε συνεχώς για την ύπαρξη "fake news".

«Ο καθένας εξ ημών έχει καθήκον και ευθύνη, ως πολίτες, ως Αμερικανοί, και ιδίως ως ηγέτες (…) να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια και να πολεμάμε τα ψέματα», υπογράμμιζε ο Τζο Μπάιντεν.

Σε σχέση με τη μάχη κατά των ψευδών ειδήσεων, το IFCN, όπως αναφέρει στον ιστότοπό του, μετρά 79 πιστοποιημένους υπογράφοντες σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκτός της υπηρεσίας fact-checking του Γαλλικού Πρακτορείου, μέλη του είναι, μεταξύ άλλων, η Washington Post, η Le Monde και το Reuters.

Δείτε επίσης