Διεθνή

Τζόνσον: Σε ποσοστό 30% πιο θανατηφόρα η «μετάλλαξη του Λονδίνου»

Πιθανό lockdown και ως το καλοκαίρι

boris.1

H Bρετανία και η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς παρά την ελαφριά πτώση των κρουσμάτων, η μετάλλαξη μεταδίδεται ραγδαία, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία της χώρας να ασφυκτιούν σε επικίνδυνο βαθμό.

Ο Τζόνσον λοιπόν βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα μεγάλο δίλημμα και αυτό δεν είναι άλλο από την δύσκολη απόφαση χαλάρωσης των μέτρων, ύστερα από πίεση μελών του Συντηρητικού κόμματος και μετά τη μικρή υποχώρηση στον αριθμό κρουσμάτων.

Παρά την κόπωση που καταγράφεται στην κοινωνία από το καθεστώς των παρατεταμένων μέτρων, επιστημονικοί σύμβουλοι του No10 της Ντάουνινγκ Στριτ προειδοποιούν για περαιτέρω αύξηση στον αριθμό θανάτων, εξαιτίας της μετάλλαξης που εντοπίστηκε και είναι 30%, όπως εξηγούν, πιο θανατηφόρα από άλλες.

Η γνωστή και ως «μετάλλαξη του Λονδίνου» που έπληξε τη βρετανική πρωτεύουσα τον Δεκέμβριο και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, οδηγώντας στο χάος τα νοσοκομεία, δεν θα αφήσει τον Τζόνσον να άρει τα δρακόντεια μέτρα κατά του κορωνοϊού, τα οποία πιθανόν να ισχύσουν μέχρι το καλοκαίρι.

Παρόλο που δείκτης μεταδοτικότητας «R» έχει υποχωρήσει κάτω από 1 και τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται μείωση στις μολύνσεις, ο Βρετανός πρωθυπουργός διαμηνύει ότι το σύστημα υγείας της χώρας του NHS βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση.

Ορισμένα, πάντως, μέλη των Τόρις καλούν τον Τζόνσον να άρει του περιορισμού στις 8 Μαρτίου, οπότε και θα έχει εμβολιαστεί σημαντικό μέρος του βρετανικού πληθυσμού.

Δείτε επίσης