Διεθνή

ΠΟΥ: Είναι νωρίς να καταλήξουμε αν ο κορωνοϊός ήρθε από την Κίνα

Αξιωματούχος του ΠΟΥ ανέφερε πως είναι «πολύ νωρίς» για να καταλήξει ο οργανισμός στο συμπέρασμα εάν η COVID-19 προέρχεται από την Κίνα

1

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάικ Ράιαν δήλωσε ότι είναι πρόωρο να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού, καθώς δεν είναι ακόμη σαφές εάν η λοίμωξη εμφανίστηκε στην Κίνα ή σε άλλη χώρα.

Στις 14 Ιανουαρίου, η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ έφτασε στην κινεζική πόλη Γουχάν για να μελετήσει την προέλευση της πανδημίας. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, οι εμπειρογνώμονες έπρεπε να υποβληθούν σε απομόνωση για 14 ημέρες μετά την άφιξή τους και να επικοινωνήσουν με Κινέζους επιστήμονες μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Είναι σίγουρα πολύ νωρίς για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα από πού ακριβώς ξεκίνησε αυτός ο ιός, είτε εντός είτε εκτός της Κίνας» δήλωσε ο Ράιαν.


Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ πρόσθεσε ότι εμπειρογνώμονες του οργανισμού ήταν στη Γουχάν και εργάζονταν με Κινέζους επιστήμονες.

«Έχουν μια καλή εμπειρία από τη συνεργασία με τους Κινέζους συναδέλφους μας. Εργαζόμαστε μέσω των δεδομένων. Τα δεδομένα θα μας οδηγήσουν στην επόμενη φάση, όπου πρέπει να προχωρήσουμε δίπλα για να δούμε την προέλευση αυτού του ιού» δήλωσε ο Ράιαν . .

Ο κορωνοϊός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην ανατολική πόλη Γουχάν της Κίνας στα τέλη Δεκεμβρίου, με αρχικές αναφορές να συνδέουν τις πρώτες περιπτώσεις με μια τοπική αγορά ψαριών.

Ο ΠΟΥ έστειλε ήδη αποστολές στην Κίνα τον Φεβρουάριο και τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Η τρέχουσα αποστολή είναι η μεγαλύτερη και περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες από τη Ρωσία, την Αυστραλία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τις Κάτω Χώρες, το Κατάρ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Βιετνάμ.

Δείτε επίσης