Διεθνή

Τέλος από τη «Le Monde» ο ιστορικός σκιτσογράφος Plantu

«Εδώ και δέκα χρόνια ζητούσα από τον διευθυντή της Monde να με αντικαταστήσει ένας νέος»

plantu

Η γαλλική εφημερίδα « Le Monde», φαίνεται ότι χάνει έναν από τους πιο σπουδαίους σκιτσογράφους της, αφού ο ιστορικός σκιτσογράφος, Plantu, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αποχωρήσει από την εφημερίδα στα τέλη του Μάρτη.

Ο Jean Plantureux (Plantu), που γίνεται 70 ετών τον Μάρτιο, δηλώνει ότι η απόφασή του δεν συνδέεται με την απόφαση του συναδέλφου του Xavier Gorce να αποχωρήσει από την εφημερίδα.

«Στις 31 Μαρτίου θα με ''αντικαταστήσουν'' με σκίτσα του Cartooning for Peace, της ένωσης που ίδρυσα μαζί με τον Κόφι Αναν εδώ και 15 χρόνια» και, ανάλογα με την επικαιρότητα θα υπάρχει «ένα αμερικανικό, ρωσικό, βενεζουελάνικο, αλγερινό... σκίτσο», εξήγησε ο σκιτσογράφος στο Γαλλικό Πρακτορείο.


https://twitter.com/plantu/status/1352507934530527235

Ο Plantu είπε ότι αυτή η λύση προωθήθηκε μετά από κοινή συμφωνία με τον διευθυντή της Le Monde, Ζερόμ Φενολιό, και την ένωση Cartooning for Peace. «Έχουμε 52 χώρες που εκπροσωπούνται στην Cartooning for Peace», πράγμα που «μας επιτρέπει να έχουμε κάθε μέρα ένα σκιτσογράφο από διαφορετική χώρα, με την δική του άποψη».

Ο διάσημος σκιτσογράφος τονίζει ότι η αποχώρηση αυτή έπειτα από μια 50χρονη συνεργασία δεν έχει καμία σχέση με την «πολεμική» που δημιουργήθηκε γύρω από την αποχώρηση του Xavier Gorce και ότι ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολύ καιρό.

«Εδώ και δέκα χρόνια ζητούσα από τον διευθυντή της Monde να με αντικαταστήσει ένας νέος», λέει, υπογραμμίζοντας ότι ο συνάδελφός του Xavier Gorce έχει την πλήρη υποστήριξή του. Υπενθυμίζεται ότι ο Xavier Gorce ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα ξανά εργαστεί για την Γαλλική εφημερίδα, διότι «η ελευθερία δεν είναι διαπραγματεύσιμη». Η εφημερίδα χαρακτήρισε «λάθος» την δημοσίευση σκίτσου του Xavier για την αιμομιξία που φέρεται να σόκαρε τους αναγνώστες.

«Τον υποστηρίζω φανατικά, λατρεύω το στιλ του. Πρέπει να αγωνιστούμε για την αυτονομία του χιούμορ. Η σοβαροφάνεια μάς κατακλύζει, είναι η χολέρα του φανταστικού», δήλωσε ο Plantu από την πλευρά του.

TAGS

Δείτε επίσης