Διεθνή

Αντιμέτωπο με νέο lockdown το Καζακστάν

Θα επιβληθεί πιθανότατα τον Μάρτιο

kaz

Το Καζακστάν μπορεί να χρειαστεί να επιβάλει ένα νέο lockdown για να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του συστήματος υγείας τον Μάρτιο, όταν αναμένεται μια νέα κορύφωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Η χώρα αυτή των περίπου 19 εκατομμυρίων κατοίκων που συνορεύει με την Κίνα και τη Ρωσία έθεσε σε εφαρμογή δύο λοκντάουν πέρυσι για να αναχαιτίσει την εξάπλωση της COVID-19.

Το Καζακστάν κατέγραψε 1.266 νέα κρούσματα κορονοϊού το 24ωρο που πέρασε, 214 λιγότερα από την προηγούμενη ημέρα, με τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων από τον ιό να ανέρχεται τώρα σε 179.720 στη χώρα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβερνητικής επιτροπής για την πρόληψη της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Τις τελευταίες οκτώ ημέρες καταγράφονται ημερησίως περίπου 999 ως 1.584 νέα κρούσματα και υπολογίζεται ότι περίπου το 0,9% του πληθυσμού της χώρας έχει προσβληθεί. Ο ρυθμός εξάπλωσης του νέου κορονοϊού αυτές τις οκτώ μέρες έφτασε το 1,2. Ένας αριθμός ρεκόρ 1.962 νέων κρουσμάτων είχε καταγραφεί στις 9 Ιουλίου.

Συνολικά 161.758 άνθρωποι έχουν αναρρώσει, οι 1.445 εκ των οποίων το 24ωρο που πέρασε, σύμφωνα με την επιτροπή. Επίσης 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο, αυξάνοντας σε 2.480 τον συνολικό αριθμό τους.

Την 1η Αυγούστου το υπουργείο Υγείας του Καζακστάν άλλαξε τη μέθοδό του για την καταμέτρηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού. Πέραν των επιβεβαιωμένων ασθενών με COVID-19, τα στοιχεία περιλαμβάνουν τώρα ασθενείς που διαγνώστηκαν με πνευμονία και βγήκαν αρνητικοί σε τεστ για τον νέο κορονοϊό, αλλά έχουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της COVID-19. Έως και 47.437 τέτοιες περιπτώσεις και 555 θάνατοι έχουν καταγραφεί στη χώρα από τις 24 Ιανουαρίου.

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020 ξεκίνησε η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στις φαρμακευτικές εγκαταστάσεις Καραγκαντίνσκι. Περίπου 2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου αναμένεται να παρασκευαστούν εκεί. Τον Φεβρουάριο αναμένεται να ξεκινήσει ένας μαζικός εμβολιασμός με το Sputnik V που παρασκευάζεται στο Καζακστάν. Τον Μάρτιο, η χώρα ετοιμάζεται να αρχίσει την μαζική παραγωγή του εμβολίου του Καζακστάν QazCOVID-in.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης