Διεθνή

Κινέζος γιατρός στη Γουχάν: Ξέραμε για την μεταδοτικότητα του ιού - Το Πεκίνο μας έκλεισε τα στόματα

Η μαρτυρία του γιατρού - σε ένα νέο ντοκιμαντέρ του BBC για τις 54 ημέρες μεταξύ της πρώτου κρούσματος κορωνοϊού και του lockdown στη Γουχάν - αναδεικνύει τις προσπάθειες του Πεκίνου να συγκαλύψει το ξέσπασμα του ιού και να «εκφοβίσει» τους υγειονομικούς

Κινέζος γιατρός στη Γουχάν: Ξέραμε για την μεταδοτικότητα του ιού - Το Πεκίνο μας έκλεισε τα στόματα

Ένας γιατρός από το νοσοκομείο της Γουχάν, την κινεζική επαρχία από όπου φέρεται πως πρωτοεκδηλώθηκε η πανδημία της COVID-19, αποκάλυψε πως ο ίδιος και οι συνάδελφοί του είχε υποψίες πως ο ιός ήταν πολύ μεταδοτικός στις αρχές Ιανουαρίου του περασμένου έτους, εβδομάδες πριν το παραδεχτούν οι κινεζικές αρχές, αλλά τους αποσιώπησαν.

Η μαρτυρία του γιατρού - σε ένα νέο ντοκιμαντέρ του BBC για τις 54 ημέρες μεταξύ της πρώτου κρούσματος κορωνοϊού και του lockdown στη Γουχάν - αναδεικνύει τις προσπάθειες του Πεκίνου να συγκαλύψει το ξέσπασμα του ιού και να «εκφοβίσει» τους υγειονομικούς ώστε να παραμείνουν σιωπηλοί.

Το κεντρικό νοσοκομείο της Γουχάν και ειδικότερα το αναπνευστικό τμήμα ήταν γεμάτο έως τις 10 Ιανουαρίου, με τον γιατρό που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του να ομολογεί: «Ήταν εκτός ελέγχου, αρχίσαμε να πανικοβαλλόμαστε».Ωστόσο, οι νοσοκομειακές αρχές τους απαγόρευσαν να μιλήσουν σε κανέναν και δεν τους επέτρεπαν να φορούν μάσκες: «Όλοι ήξεραν ότι ήταν μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ακόμη και ένας ανόητος θα το γνώριζε».

Προηγούμενες αναφορές επισημαίνουν πως η ηγεσία του Πεκίνου γνώριζε για μια πιθανή επιδημία τουλάχιστον έξι ημέρες, νωρίτερα ενώ είπε στους πολίτες ότι ήταν «χαμηλού κινδύνου», προτού προειδοποιήσει τελικά για υψηλή μεταδοτικότητα στις 20 Ιανουαρίου.

Όταν η Γουχάν μπήκε σε lockdown στις 23 Ιανουαρίου 2020, το κεντρικό νοσοκομείο της κινεζικής επαρχίας δέχονταν 2.500 νοσηλείες την ημέρα.

«Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, οι πόροι για την Υγεία ήταν πολύ περιορισμένοι εκείνη τη στιγμή», είπε ο γιατρός. «Πιστεύω ότι πρέπει να θυμόμαστε την ιστορία. Πρέπει να μαθαίνουμε έτσι ώστε να μην συμβεί ξανά».

Η Κίνα επέμεινε ότι δημοσίευσε γρήγορα όλες τις σχετικές πληροφορίες και αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες για συγκάλυψη.


Οι ευθύνες τους Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Το ντοκιμαντέρ του BBC εστιάζει επίσης στον ΠΟΥ, που συνέχισε να υποστηρίζει δημοσίως τις διαβεβαιώσεις της Κίνας ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ακόμη και όταν εμπειρογνώμονες πίστευαν το αντίθετο και ενημέρωναν τους παγκόσμιους ηγέτες για να προετοιμαστούν.

«Το να πούμε πως δεν υπάρχει ένδειξη ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν είναι ορθή. Πρέπει να δούμε τα δεδομένα» είχε δηλώσει τότε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, Μάικλ Ράιαν σε συνάντηση στις αρχές Ιανουαρίου.

Την επόμενη μέρα, αξιωματούχοι του ΠΟΥ επαίνεσαν και πάλι τον τρόπο που η Κίνα κατάφερε να ανταποκριθεί απέναντι σε αυτή την νέα πρόκληση.

Τώρα, οι κινεζικές αρχές μάχονται με το χειρότερο ξέσπασμα της πανδημίας από τις αρχές του 2020, αν και σε πολύ μικρότερους αριθμούς, και μια αποστολή επιστημόνων του ΠΟΥ βρίσκεται στο Γουχάν, ολοκληρώνοντας την καραντίνα προτού ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη έρευνα για την προέλευση του ιού.

Ενώ από την επιστημονική ομάδα τονίζεται ότι δεν πρόκειται για καταμερισμός της ευθύνης, υπάρχουν ήδη ανησυχίες σχετικά με το εάν η Κίνα θα τους δώσει την απαιτούμενη πρόσβαση, εν μέσω μιας συντονισμένης προσπάθειας του Πεκίνου να «ξαναγράψει»την αφήγηση για την προέλευση του ιού.

Δείτε επίσης