Διεθνή

Εκτατό νομοσχέδιο Μπάιντεν για την αμερικανική οικονομία

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι προβλέπει το σχέδιο

Εκτατό νομοσχέδιο Μπάιντεν για την αμερικανική οικονομία

Οπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου το σχέδιο ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 1.900 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο εγκρίθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων και κάλεσε την Γερουσία να εγκρίνει άμεσα το νομοσχέδιο καθώς «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

«Εάν ενεργήσουμε με αποφασιστικότητα, ταχύτητα και τόλμη, θα μπορέσουμε τελικά να νικήσουμε τον κορωνοϊό, θα μπορέσουμε επιτέλους να επιτύχουμε την ανάκαμψη της οικονομίας μας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.


Επειτα από πολύωρες συζητήσεις, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε την νύχτα της Παρασκευή στην Βουλή με 219 ψήφους (όλες Δημοκρατικών), έναντι 212 ( δύο από τις οποίες ανήκαν σε Δημοκρατικούς).

Οι Ρεπουμπλικανοί αντέδρασαν «στα πολύ δαπανηρά και όχι καλά στοχευμένα» μέτρα. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην Γερουσία την επόμενη εβδομάδα, όπου το μέτρο που προβλέπει την αύξηση του ελάχιστου ωρομισθίου (στα 15 δολάρια την ώρα μέχρι το 2025) αναμένεται να αποσυρθεί.

Η αύξηση του ελάχιστου ωρομισθίου έχει προκαλέσει την αντίδραση ορισμένων προοδευτικών και μετριοπαθών Δημοκρατικών. Με την ισχνή πλειοψηφία των Δημοκρατικών στην Γερουσία, το κόμμα χρειάζεται ενότητα για την έγκριση των νομοσχεδίων της κυβέρνησης των Δημοκρατικών. Κατά την πολύ σύντομη παρέμβασή του, ο Τζο Μπάιντεν δεν αναφέρθηκε στις αντιρρήσεις αυτές. «Ελπίζω ότι θα υιοθετηθεί πολύ γρήγορα. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», είπε.

Τι προβλέπει το σχέδιο Μπάιντεν

Το σχέδιο Μπάιντεν προβλέπει την διάθεση δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών και την πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ, αλλά επίσης 130 δισεκατομμύρια δολάρια ως συνδρομή για το άνοιγμα των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρά την πανδημία,.

Νέες επιταγές οικονομικής βοήθειας 1.400 δολαρίων προβλέπεται να σταλούν στους Αμερικανούς, ανάλογα με το εισοδηματικό τους επίπεδο, ενώ η διάρκεια της καταβολής των επιδομάτων ανεργίας παρατείνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Δείτε επίσης