Διεθνή

Frontex: H υπηρεσία φύλαξης συνόρων θέλει να οπλοφορεί στην Ελλάδα

Ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, δήλωσε πως έχει επιτύχει μια «συμφωνία - γέφυρα» με την Αθήνα

frontex

Ο οργανισμός φύλαξης των Ευρωπαϊκών συνόρων πιέζει προς όλες τις πλευρές ώστε να έχει οπλίσει τους φρουρούς του μέχρι το καλοκαίρι.

Αν τελικά ο στόχος επιτευχθεί, θα είναι η πρώτη φορά που οπλισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα υπηρετούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euobserver, η υπηρεσία με έδρα την Βαρσοβία, βρίσκεται σε αναζήτηση νομικής βάσης ώστε τα μέλη της να μπορούν να οπλοφορούν. Ο οργανισμός κατάφερε να φέρουν όπλο οι αξιωματούχοι που υπηρετούν στην Πολωνία, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει επιτραπεί αλλού.

Ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, δήλωσε ωστόσο ενώπιον των ευρωβουλευτών πως έχει επιτύχει μια «συμφωνία - γέφυρα» με την Αθήνα έτσι ώστε οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας να μπορούν να φέρουν όπλο σε αποστολές στην Ελλάδα.

Ο Λεγκέρι είπε ότι το πλάνο είναι να επιτευχθούν παρόμοιες «συμφωνίες - γέφυρες» έως το καλοκαίρι με άλλα κράτη μέλη που φιλοξενούν τις αποστολές της.

Εκτός από την Ελλάδα, η Frontex δραστηριοποιείται στα Κανάρια Νησιά, την Κύπρο, την Ιταλία και την Ισπανία. Λειτουργεί επίσης στα χερσαία σύνορα στη Βουλγαρία, καθώς και στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο.

Η μεγαλύτερη μονάδα της παραμένει στην Ελλάδα, όπου έως και 800 αξιωματικοί της Frontex είναι τοποθετημένοι.

Η αποστολή της υπηρεσίας επικεντρώνεται κυρίως στη διαφύλαξη των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, υπήρξαν αναφορές για Τούρκους στρατιώτες να ρίχνουν πυροβολισμούς στον αέρα στα ελληνικά χερσαία σύνορα στον ποταμό Έβρο.

Δείτε επίσης