Διεθνή

Τζον Λε Καρρέ: Ο κατάσκοπος - συγγραφέας και το Brexit

Για το Brexit, ο Λε Καρρέ δεν μάσησε τα λόγια του, συγκρίνοντάς το με την κρίση του Σουέζ του 1956

john le carre

O Τζον Λε Καρρέ, ο εμβληματικός συγγραφέας κατασκοπικών μυθιστορημάτων, ήταν τόσο απογοητευμένος από το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, που εξασφάλισε την ιρλανδική ιθαγένεια λίγο πριν πεθάνει.

Ο Ντέιβιντ Κόρνγουελ, γνωστός στον κόσμο ως Τζον Λε Καρρέ, ανακάλυψε τις ιρλανδικές του ρίζες και απέκτησε την ιρλανδική υπηκοότητα πριν πεθάνει σε ηλικία 89 ετών πέρυσι.

Ο γιος του, ο Νίκολας, δήλωσε στο BBC ότι η απογοήτευση του συγγραφέα με τη σύγχρονη Βρετανία και ειδικότερα το Brexit, τον οδήγησε στην απόκτηση της ιρλανδικής ιθαγένειας. Μάλιστα, ο γιος του αποκάλυψε ότι υπάρχει και μια φωτογραφία στην οποία ο συγγραφέας τυλίγεται σε μια ιρλανδική σημαία και χαμογελά.

Τα μυθιστορήματα του Λε Καρρέ αποτυπώνουν τη μετα-αυτοκρατορική Βρετανία - και τους κατασκόπους της - ως ανίκανη, αδίστακτη και συχνά διεφθαρμένη, ενώ τα μετέπειτα μυθιστορήματά του δείχνουν έναν αυξανόμενο θυμό για την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και τις ενέργειες των ισχυρών εταιρειών της.

Για το Brexit, ο Λε Καρρέ δεν μάσησε τα λόγια του, συγκρίνοντάς το με την κρίση του Σουέζ του 1956, η οποία επιβεβαίωσε την απώλεια παγκόσμιας ισχύος για την αυτοκρατορία της Βρετανίας.

Ο Τζον Λε Καρρέ σε συγκέντρωση υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ

«Αυτή είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη και πιο ηλίθια καταστροφή που διαπράχθηκε στη Βρετανία από την εισβολή στο Σουέζ», δήλωσε ο Λε Καρρέ για το Brexit. «Κανείς δεν φταίει, παρά μόνο οι ίδιοι οι Βρετανοί - όχι οι Ιρλανδοί, ούτε οι Ευρωπαίοι.»

«Η ιδέα, για μένα, ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να φανταστούμε ότι μπορούμε να υποκαταστήσουμε την πρόσβαση στη μεγαλύτερη εμπορική ένωση στον κόσμο (σ.σ. την Ευρωπαϊκή Ένωση) με την πρόσβαση στην αμερικανική αγορά είναι τρομακτική», είπε.

Στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, 17,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι, δηλαδή το 51,9%, υποστήριξαν την έξοδο από την ΕΕ, ενώ 16,1 εκατομμύρια ψηφοφόροι, ή το 48,1%, υποστήριξαν την παραμονή.

Πηγή: Reuters

Δείτε επίσης