Διεθνή

ΗΠΑ-Γερμανία-Γαλλία: Συνεργασία για καθορισμό ελάχιστου εταιρικού φόρου σε παγκόσμιο επίπεδο

Επιφυλακτική είναι η Ιρλανδία

gallia_germania2

Η Γερμανία και η Γαλλία καλωσόρισαν χθες μία υπόσχεση της υπουργού των Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν για συνεργασία σε έναν ελάχιστο εταιρικό φόρο, προκειμένου να γίνει ένα βήμα μπροστά για μία σημαντική συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ωστόσο η Ιρλανδία, που έχει χαμηλή φορολογία, εκφράζει τις επιφυλάξεις της.

Οι διαπραγματευτές αγωνίζονται για να συμφωνήσουν στο ελάχιστο επίπεδο ενός εταιρικού φόρου μέχρι τα μέσα της χρονιάς.

Η Γέλεν επιβεβαίωσε ότι εργάζεται για να συμφωνήσει με τους ομολόγους της σε ένα ελάχιστο επίπεδο φορολήγησης των εταιριών πριν από τη διεξαγωγή της διάσκεψης της G20 αυτή την εβδομάδα.

«Είμαι θετικός ότι με αυτή την πρωτοβουλία για τη φορολογία των εταιριών θα καταφέρουμε να βάλουμε τέλος σε έναν παγκόσμιο ανταγωνισμό για χαμηλότερο επίπεδο φορολογίας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, που υποστηρίζει σταθερά την αναφερόμενη πρωτοβουλία.

Ο ίδιος είπε ότι η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει κανόνες για τη φορολογία της διασυνοριακής εμπορικής δραστηριότητας των γιγάντων της ψηφιακής τεχνολογίας, που αποτελούν το δεύτερο πεδίο ενδιαφέροντος, στις συνομιλίες διεθνούς φορολογίας που διεξάγονται στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο Γάλλος υπουργός των Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ ο οποίος συγκρούστηκε με την κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη διεθνή φορολογία, δήλωσε ότι καλωσορίζει τη δέσμευση της Γέλεν.

«Μία παγκόσμια συμφωνία στη διεθνή φορολογία είναι τώρα εντός πλαισίου επίτευξης» είπε ο ίδιος. «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ιστορική ευκαιρία» τόνισε.

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου εξέφρασε ανησυχίες για πώς ένας ελάχιστος παγκόσμιος εταιρικός φόρος θα επηρεάσει μία μικρότερη οικονομία, όπως αυτή της Ιρλανδίας.

Η Ιρλανδία έχει επιλέξει ένα μοντέλο χαμηλής φορολογίας, για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Ωστόσο ο ίδιος, παραδέχτηκε: «Οι καταλύτες αυτής της αλλαγής έχουν ενισχυθεί στον υπερθετικό βαθμό από τις συνέπειες της πανδημίας, καθώς οι μεγάλες οικονομίες, σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επικεντρώσει τώρα την προσοχή τους, στο πως μπορούν να αυξήσουν τα φορολογικά τους έσοδα για τα επόμενα χρόνια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης