Διεθνή

Γκουτέρες: Ας δεσμευτούμε να εργαστούμε μαζί για έναν υγιή και ισορροπημένο κόσμο

Με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

gouteres

Τις ανισότητες και τις αδικίες των συστημάτων υγείας, υπογραμμίζει σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Περαιτέρω, απευθύνει έκκληση «ας δεσμευτούμε να εργαστούμε μαζί για έναν υγιή και ισορροπημένο κόσμο».

Εστιάζοντας στις επιπτώσεις της πανδημίας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επισημαίνει πως η κρίση COVID -19 έχει αποκαλύψει πόσο άνισες είναι οι κοινωνίες μας. «Στο εσωτερικό χωρών, οι ασθένειες και οι θάνατοι από τον COVID -19 είναι υψηλότεροι ανάμεσα σε ανθρώπους και κοινότητες που παλεύουν με τη φτώχεια, τις δυσμενείς συνθήκες ζωής και εργασίας, με τις διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Παγκοσμίως, η μεγάλη πλειοψηφία των δόσεων του εμβολίου έχουν χορηγηθεί σε λίγες πλούσιες χώρες ή σε αυτές που παράγουν εμβόλια. Χάρη στην πρωτοβουλία COVAX, περισσότερες χώρες αρχίζουν τώρα να λαμβάνουν εμβόλια. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ακόμη παρακολουθούν και περιμένουν», αναφέρει ειδικότερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει πως αυτές οι ανισότητες είναι ανήθικες και επικίνδυνες για την υγεία, τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας και προτρέπει «καθώς ανακάμπτουμε από την επιδημία COVID -19 πρέπει να υιοθετούμε πολιτικές και να εξασφαλίζουμε πόρους, ώστε όλοι να μπορούν να απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο υγείας».

Όπως επεξηγεί, αυτό σημαίνει την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης μέχρι το 2030 και προσθέτει: Σημαίνει επίσης την παροχή καθολικής υγειονομικής κάλυψης ώστε όλοι, παντού να μπορούν να προκόβουν.

Δείτε επίσης